Samhall satte färg på hans tillvaro

Efter att ha jobbat på Samhall sedan 1983 fick Claes Zentio i somras ett nytt jobb. Såväl han som arbetsgivaren är nöjda.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2007
Claes har haft körkort sedan han var 18 och gillar att köra bil – oavsett om han får åka till Träne eller till Malmö. BILDER: BOSSE NILSSON
Claes har haft körkort sedan han var 18 och gillar att köra bil – oavsett om han får åka till Träne eller till Malmö. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 
Nytt jobb, ny möjlighet. När arbetsgivaren såg till möjligheterna kunde Claes Zentio få ett nytt jobb.
Nytt jobb, ny möjlighet. När arbetsgivaren såg till möjligheterna kunde Claes Zentio få ett nytt jobb.Foto: 

Det går alldeles utmärkt för företag att både ta sitt sociala ansvar och vara lönsamma.

Det anser Per-Erik Carlsson, platschef på Sandå måleri i Kristianstad. Företaget har omkring 20 anställda i nuläget, varav 17 av dem är målare.

Den senast anställde är Claes Zentio. I somras inledde han sin provanställning, och sedan oktober har han en fast anställning på halvtid.

– Det känns skönt att äntligen ha ett "riktigt" jobb. Tidigare har jag haft svårt för att komma upp ur sängen på morgnarna, nu sätter jag mig rakt upp när klockan ringer, säger han. Claes Zentio jobbar som materialansvarig. Det innebär att han kör ut målarfärg, tapeter, väv och verktyg till målarna som är ute på sina olika byggen och arbetsplatser. På det viset kan målarna jobba mer, istället för om de ska köra och hämta material.

– När jag började här var vi nio målare. Med tiden har det blivit allt mer tidsödande att köra ut och serva allihop för mig, och jag funderade över att vi behövde en medhjälpare, säger Per-Erik Carlsson.

Han vände sig till Samhall och frågade om det fanns något intresse från deras sida. Det gjorde det.

– Det var först tal om en annan kille, men det rann ut i sanden. Sedan fick jag träffa Claes och vi fick se så personkemin stämde och tala om detaljer.

– Det var knappt jag trodde det var sant, säger Claes Zentio och fortsätter:

– Jag fick beskedet strax före jag skulle gå på semester, sedan började jag här i augusti. Det har jag inte ångrat en sekund.

Under högkonjunkturen har fler människor kommit i arbete, men just funktionshindrade är en grupp där det inte minskar. 20000 ur denna grupp är öppet arbetslösa.

Samtidigt har Samhall som mål att minst fem procent av deras anställda ska ut på den reguljära arbetsmarknaden. Ett mål som är svårt att nå utan arbetsgivare som kan se till individens förutsättningar istället för till hinder.

– Jag har fått det intrycket att många tror att på Samhall, där jobbar bara förståndshandikappade. Så är långt ifrån fallet, de jobbar mycket med rehabilitering och en väg tillbaka till yrkeslivet. För vem som helst kan hamna där, livet kan förändras på en sekund genom en olycka eller något annat, säger Per-Erik Carlsson. Claes Zentio kom till Samhall 1983 på grund av ryggproblem, och har provat på flera olika yrken under sin period där.

– Men det är inte bra att man får gå där så länge, det ska ingen behöva göra.

Nu håller han på att lära sig alla facktermer så han lättare vet vad som efterfrågas och vad han ska köra ut med.

– När Per-Erik först sa åt mig att hämta en 377:a fattade jag ingenting. Nu vet jag det är ett väggklister, och att G135 är en speciell sorts väv. Jag lär mig, men bara här använder vi över 200 olika kulörer. Det är inte lätt att lära sig alla dessa typer och färgnummer.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.