Annons

Samhället skriker efter hantverkare

Det råder stor brist på hantverkare i hela Skåne och i Kristianstad. Det beror främst på att allt färre väljer att utbilda sig inom de traditionella hantverken samtidigt som behoven fortfarande finns. – Behovet är så stort att samhället skriker efter hantverkare, säger Leif Nilsson som är ordförande i föreningen Sveriges hantverk och småföretag.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2001

Från arbetsförmedlingens sida håller man med om att behovet av hantverkare är stort. Speciellt de breda och mer allmänna hantverken som exempelvis plåtslagare, VVS-montörer och sotare. Totalt sett finns det över 200 yrken som kategoriseras som hantverk. – Man har stirrat sig blind på IT men vi har fortfarande kranar som skall lagas och skorstenar som skall sotas, säger arbetsförmedlare Torbjörn Palmgren som är inriktad på rekrytering och arbetsgivarservice i Kristianstad. Enligt Leif Nilsson saknas det omkring 10000 hantverkare i Skåne just nu och värre kommer det att bli. För samtidigt som allt färre utbildar sig så kommer fler att gå i pension. I Skåne kommer halva arbetskraftsstyrkan bytas ut innan år 2010, berättar Torbjörn Palmgren. Detta kommer i stor utsträckning även gälla hantverkarna. – För många av hantverksyrkena innebär det en risk i och med att de inte fylls på underifrån, säger han. Torbjörn Palmgren får medhålla av Leif Nilsson: – De riktigt små hantverken är helt utdöende. Sadelmakarna är ett exempel. Problemet skulle kunna undvikas, enligt honom. Han är varm förespråkare för att införa lärlingssystem. På så vis skulle de blivande hantverkarna lära sig på plats där kunskapen om yrket finns. Torbjörn Palmgren tror inte det är så lätt, eftersom det är svårt att hitta företag som har möjlighet att ta sig tid att utbilda blivande hantverkare: – Kraven ute på arbetsplatserna har ökat. Det är färre som skall göra mer och samtidigt måste bron mellan utbildning och erfarenhet hämtas i yrkeslivet. Arbetsmarknaden behöver mer arbetskraft men man behöver kvalificerad arbetskraft om den skall passa in i det system som finns. Där uppstår en problematik som är svår att komma ur. En annan åtgärd är att göra hantverksyrkena populära igen, berättar Leif Nilsson. Det skulle delvis kunna ske genom att samhället får upp ögonen för hur stor brist det råder, menar han. Torbjörn Palmgren håller med: – Man måste visa behovet för att skapa ett intresse för dessa yrken. Han nämner yrken inom vård och skola som exempel där rapporteringen om brist lockat fler till yrkena. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se Fotnot: Om man vill utbilda sig till hantverkare rekommenderar man från Arbetsförmedlingens sida att gå in och titta vad som gäller för specifika yrken i deras yrkesbeskrivningar från A-Ö. Listan finns på www.ams.se.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons