Annons

Sämre valfrihet när dagmammor blir allt färre

Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

Dagbarnvårdarna blir allt mer sällsynta i Kristianstad. På tio år har antalet sjunkit från cirka 300 till 68 stycken vid senaste årsskiftet.

– Orsaken till minskningen är att fler föräldrar väljer att placera sina barn i förskola. Barngrupperna hos dagbarnvårdarna har därför blivit mindre och mindre.

Annons

Dessutom har barnskolan, som tar emot sexåringar, vuxit fram under den här perioden, säger Agneta Ekner, planeringssekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Men det låga antalet dagbarnvårdare ställer till med problem för politikerna. I vissa enheter, exempelvis Tollarp, finns nu så få att det finns risk för att föräldras möjlighet att välja dagbarnvårdare istället för förskola försvinner.

– Dessutom tillämpas närhetsprincipen, så om föräldrarna söker plats hos dagbarnvårdare i en annan enhet hamnar de sist i kön, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Heléne Svensson.

Barn- och utbildningsförvaltningen ska därför särskilt se över situationen vad gäller dagbarnvårdare i kommunen och återkomma till nämnden i frågan.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons