Annons

Samtalsserie för personlig utveckling

Kristianstad • Publicerad 14 januari 2001

Snapshots är en serie samtal, som ungdomsmottagningen i Kristianstad kör igång nästa vecka.

– Personlig utveckling är målet med samtalsgruppen eller grupperna, säger kurator Pia Keanius.

Annons

Intresset får styra hur många grupper som kommer igång. Sex till tolv deltagare per grupp är lagom och samtalen, som vänder sig till ung vuxen i åldern 17-24 år, hålls på kvällstid onsdagar eller torsdagar.

– Vi startar varje gruppsamtal med ett på plats nytaget polaroidfoto på respektive deltagare samt några rader om hur de har det i livet just nu, berättar Pia Keanius.

– Sedan sätter de själva nivå, tema och aktivitetsgrad genom sitt personliga samtalsbidrag.

Ungdomsmottagningen i Kristianstad har årligen 6000 besök.

– Det är helt enkelt vad vi klarar av, säger barnmorskan Marita Hultnér.

– Dessutom träffar vi ytterligare 4000 ungdomar i vår utåtriktade verksamhet.

Samtliga högstadieskolor i kommunen erbjuds möjlighet att kontakta ungdomsmottagningen i frågor som rör sex och samlevnad.

– Vi är ett komplement till sexualundervisningen i skolan, säger Marit Hultnér. Men samtidigt vill vi utveckla nya metoder att jobba i skolan.

Genom ekonomisk stöttning från Folkhälsorådet genomfördes under hösten ett projekt tillsammans med ungdomsbasen, där 11-12 ungdomar engagerades i ”Nyfiken på saker”: sex, ansvar, kärlek, erotik och relationer.

– Vårt mål är att ge ungdomarna kroppskännedom och livskunskap, säger Pia Keanius.

Annons

Det samma har gällt projektet ”Sex gånger 6” med två gymnasieklasser i årskurs tre på Österängskolan och som får en fortsättning med två andra klasser i vår.

Karin Hallengren

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons