Annons

Samverkan mot brott ger resultat

TOLLARP. När grannarna blir aktiva och hjälper varandra med övervakning sjunker inbrotten. Det konstaterandet gör närpolischefen i Tollarp, Ingvar Widell. – Nu har vi över tusen hushåll involverade i projekt grannsamverkan. Det har gjort att stölderna har sjunkit rejält, säger han.
Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2001

Ingvar Widell är polisen som var en välkänd profil i Kristianstad. Därmed var det många som blev förvånade när han för tre år sedan sökte sig till närpolisen i Tollarp istället. Men det är ett byte han inte ångrar. – Det finns ett helt annat engagemang för bygdens utveckling här. Alla är aktiva på ett eller annat vis: byalag, scouterna, övriga föreningar, handelsförening, företag och organisationer. Alla är rädda om sin ort och vill värna om den, och det är något vi märker i vårt arbete med personerna som bor här. Engagemanget leder också till att polisen lätt får in tips om misstänkta bilar som kört runt på kvällarna, suspekta typer som synts i grannskapet – och att hushållen gärna går med i grannsamverkan. – Det positiva med Tollarp är ju att alla bryr sig. Här blir mysigt och familjärt, och jag tror att även invånarna vet att vi gör så gott vi kan, trots våra små resurser, säger Ingvar Widell, vars station i Tollarp består av fyra poliser och en civilanställd. Men eftersom distriktet sträcker sig från Linderöd till Rickarum och ner över Nöbbelöv, Everöd till Maglehem är det drygt 13000 invånare de ska betjäna. – Det blir kanske lite annorlunda polisärenden här också. Vi har ganska mycket med djur som rymmer, och det är kanske inte det man är mest van vid från Kristianstad, att plötsligt fånga in en gris eller en ko… Men att fånga in brottslingar är fortfarande en av huvuduppgifterna. Widell anser dock att projekten med grannsamverkan i Tollarp lett till att det blivit en minskning av antalet inbrott. – Jag har ingen exakt, färsk siffra. Men vi vet att det har minskat, färre inbrott anmäls. När människor sätter upp lappar om att området övervakas vet även tjuvarna att lapparna inte sitter uppe för skojs skull. Då går de på ett annat område istället – där det inte finns lika många vaksamma ögon. clifford.johansen @kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons