Sångare drog gränsen vid lederhosen

Det var nästan som om taket lyfte på Östermalmskyrkan när SPF:s Skånedistrikt igår arrangerade sångarträff. Över 200 glada sångare bjöd på toner från både Tyrolen, Bellman och psalmboken.
Kristianstad • Publicerad 15 maj 2007
Glad publik och glada körer deltog i SPF:s sångarträff i Östermalmskyrkan.
Glad publik och glada körer deltog i SPF:s sångarträff i Östermalmskyrkan.Foto: 
– Vi har lagt ner mycket jobb och vill gärna visa upp oss, säger körledare Gertrud Hägg.
– Vi har lagt ner mycket jobb och vill gärna visa upp oss, säger körledare Gertrud Hägg.Foto: 
Sångarna från Pilevallen i Borrby lyfte på hattarna och joddlade friskt.
Sångarna från Pilevallen i Borrby lyfte på hattarna och joddlade friskt.Foto: 

– Det här känns jättebra. Man blir så glad när man sjunger och så glömmer man sina krämpor, säger Karin Fröjdh som sjunger i Nya Kivikskören.

Under hela måndagen var det full ruljans i Östermalmskyrkan i Kristianstad och körerna sjöng på löpande band. Varje år arrangeras sångarträffen någonstans i Skåne och denna sköna majdag hade turen kommit till Kristianstad. Träffen visade sig vara mer populär än någonsin. – Det är jättekul, men det var för många körer som anmälde sig så vi var tvungna att tacka nej till några. Jag tror att detta gör att vi får nya medlemmar och skapar större intresse för SPF, säger Karl-Erik Holmgren som sitter i styrelsen för SPF Kristianstad. Karl-Erik Holmgren sjunger själv i Kristianstadskören Visvännerna och njuter speciellt mycket när kören river av Roland Cedermarks "Dagar skall komma" på scen.

Det som han tycker är extra roligt är att de 13 körerna på arrangemanget skiljer sig så mycket från varandra.

– Alla hittar på så olika. En del har mer religösa sånger och andra har mer lattjosånger, berättar Karl-Erik Holmgren.

En av körerna som definitivt bjöd på mycket lattjo och fick publiken att dra på smilbanden rejält var Sångarna från Pilevallen i Borrby. De klev upp på scenen föreställande ett stort gäng glada tyrolare och slagdängan "Du borde köpa dig en tyrolerhatt" ekade mellan kyrkväggarna. – Vi försöker att hitta på lite spex emellanåt, kören var lite blyga i början men nu har de vant sig vid mig som ledare. När man ska joddla gäller det att inte vara blyg utan ta i ordenligt, skrattar körledare Gertrud Hägg.

Joddlandet gick över förväntan och det var egentligen bara en enda sak som Gertrud Hägg inte kände sig nöjd med.

– Jag är lite besviken på att jag inte fick karlarna att ta på sig lederhosen, säger hon med ett glatt skratt. Tollarpsortens SPF-kör Stämning som ofta uppträder på äldreboenden runt om i bygden valde att inrikta sig mer på det andliga spåret.

Iklädda vita och blåa scarfsar blev det bland annat en entusiastisk version av "Pärleporten" i olika stämmor framme på scen. Men tiden rinner snabbt i väg när man har roligt.

– Har vi två minuter till? Vi vill så gärna ta sången "Vilken härlig dag", utbrister körledare Gun-Britt Stihl och vänder sig mot styrelsen som sitter bänkade på första raden.

En sådan härlig dag som denna var det knappast något som styrelsen kunde säga nej till.

Jenny Roos

044-185645

jenny.roos@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.