Annons

Sänkt kyrkoavgift moderat kyrkovalslöfte

Utveckla församlingslivet och sänka kyrkoavgiften. Det är några av Kristianstadsmoderaternas vallöften i höstens kyrkoval. – Det vi kan göra är att förenkla rutinerna inom administrationen, säger kyrkonämndens ordförande Ulla Malmgren.
Kristianstad • Publicerad 1 september 2001

I Heliga Trefaldighets församling vill moderaterna utveckla församlingslivet och sänka kyrkoavgiften. Man vill också utveckla det ekumeniska samarbetet och verka för att kyrkan och kristna värderingar integreras i samhället. – Moderaterna vill även arbeta fram en plan för handikappanpassning av kyrkans byggnader, säger Åke Persson, som för första gången finns med på listan till församlingsvalet. Att Norra Korsarmen ska iordningställas för evenemang som dop, vigslar med mera är en viktig moderat valfråga. – Vi är förvånade över att riksantikvarieämbetet är emot det förslaget, säger Ulla Malmgren, vars namn finns med på både församlingslistan och listan till samfällda kyrkofullmäktige. – Men vi vill vara en kyrka i tiden och kommer tillsamman med arkitekt Märta Wachtmeister att göra förändringar i byggplanerna. Heliga Trefaldighets församling bildar tillsammans med Norra Åsums församling en kyrklig samfällighet. Moderaterna i Norra Åsum verkar, förutom Norra Korsarmen i Trefaldighetskyrkan, för samma frågor som i Kristianstad. Förstanamn på såväl församlingslistan som samfällda kyrkofullmäktige är Marianne Cedell. I Nosaby församling väljer moderaterna att verka för låg kyrkoavgift och god ekonomisk hushållning med kyrkans medel. – Vi har tre kyrkor i Nosaby, Österslöv respektive Fjälkestad och samtliga är utvändigt nyrenoverade, säger Rolf Lidsäter. – Nu hoppas vi få pengar över till verksamheten. I både Fjälkestads och Österslövs församlingar ingår moderaterna i samlingslistor. Förstanamn på listorna till församling så väl som samfällda kyrkofullmäktige i Nosaby är Gunilla Nilsson. Moderaterna i Nosaby går till val på att även utöka musikverksamheten i församlingen och stimulera ett starkt lekmannaengagemang. I valet till kyrkomötet representeras moderaterna i Kristianstad av Ann Johansson: – På riksnivå har vi faktiskt lyckats med att få med ett par ungdomar i 24-25-årsåldern, säger hon. Tyvärr kan vi inte säga det samma på det lokala planet. – Från moderat håll vill vi bland annat minska antalet ledamöter från 251 till 167 på kyrkomötet samt ge kyrkotillhöriga rätten att själva välja församling. Resterande lördagar fram till valdagen 16 september kommer moderaterna att hålla torgmöten inne i Kristianstad. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons