Annons

Särskild åklagare för rasistiska brott

Åklagare Christofer Ramkvist i Kristianstad har utsetts till åklagare för alla brott med rasistiska eller främlingsfientliga motiv inom åklagarkammaren i nordöstra Skåne.
Kristianstad • Publicerad 14 juni 2001

Riksåklagaren har bestämt att det inom varje åklagarkammare ska finnas minst en särskild åklagare som tar han om den typen av mål.

– Jag blev tillfrågad om jag var intresserad av uppdraget och svarade ja utan att tveka, berättar Christofer Ramkvist.

Annons

Han ser handläggningen av rasistiska eller främlingsfientliga brott som en del av det vanliga arbetet som åklagare.

– Vi har inte särskilt många sådana brottsutredningar i nordöstra Skåne. Därför är det praktiskt att målen hamnar hos en viss åklagare på kammaren. Då kan denne sätta sig in i de olika symboler som figurerar i sammanhanget och sättet att både uttrycka och bete sig som är vanligt bland rasister och nazister. Hittills har Christofer Ramkvist bara haft ett fåtal ärenden med rasistiska eller främlingsfientliga brott.

Misshandeln i Osby nyligen med misstänkta nazister inblandade betraktas av åklagarna exempelvis inte som ett rasistiskt eller främlingsfientligt brott.

– Det blir inte ett rasistiskt brott varje gång en person som uppger sig vara nazist eller rasist gör något brottsligt. Det måste nämligen finnas ett rasistiskt eller främlingsfientligt motiv bakom brottet, exempelvis att en nazist ger sig på en invandrare för att denne är invandrare och man ogillar sådana, för att klassas som ett rasistbrott, förklarar Christofer Ramkvist. De vanligaste rasistbrotten är hets mot folkgrupp genom att man bär nazistiska symboler eller skriker nazistiska slagord.

– Bland rasistiska och främlingsfientliga brott finns allt från mord och grov misshandel till ifrågasatta symboler på en jacka. Straffskalan sträcker sig därmed från böter till livstids fängelse.

För närvarande har Christofer Ramkvist en pågående utredning om ett rasistiskt brott. Den misstanken ligger, enligt honom, på den lägre nivån, men han vill av utredningsskäl inte berätta mer om ärendet, i dagsläget. Christofer Ramkvist säger att han inte känner obehag eller rädsla vid utredningar av rasistisk och främlingsfientlig brottslighet.

– Man skulle nog inte alls vara åklagare om man kände obehag eller rädsla av att utreda brott där olika skumma eller våldsbenägna personer är inblandade. Jag har hittills aldrig blivit hotad eller utsatt för något obehagligt i tjänsten. Jag hoppas jag ska slippa det i fortsättningen också.

Åklagare Mikael Hansson i Malmö, med förflutet på åklagarkammaren i Kristianstad, är samordnare för utredningen av rasistiska och främlingsfientliga brott i åklagarregionen Skåne- Blekinge.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons