Annons

Schengenavtal ger jobb

Kristianstad Airport i Everöd och polishuset i Kristianstad blir två av vinnarna när Sverige söndagen den 25 mars går med i det passlösa Schengensamarbetet i Europa.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2001

Sammanlagt ska 13 nya tjänster tillsättas i pass- och säkerhetskontrollen på flygplatsen i Everöd och fyra assistenter på spaningsroteln i polishuset i Kristianstad.

Personalen på flygplatsen kommer också att tjänstgöra i Åhus hamn samt med den inre utlänningskontrollen i polisområde nordöstra Skåne.

Annons

–Flygplatsen i Everöd och hamnen i Åhus blir yttre gränsposteringar inom Schengensamarbetet, eftersom det dit kommer trafik och resenärer från länder utanför Schengen. Därför behöver kontrollen förstärkas, säger Skånepolisens talesman Lars Förstell. De nya assistenterna på spaningsroteln får också vara beredda att rycka in och arbeta med pass- och säkerhetskontroll både i hamnen och på flygplatsen.

Schengenavtalet innebär samtidigt att 95 pass- och säkerhetskontrollanter blir övertaliga vid gränserna i Helsingborg, Malmö och Trelleborg. Efter förändringen blir bemanningen där bara sammanlagt 24 personer.

Förutom Everöd fordras det samtidigt förstärkningar med 17 kontrollanter till Sturups flygplats och 12 till hamnen och färjeläget i Ystad.

Polisen i Skåne har inför Schengenavtalet inventerat alla lediga jobb som kan komma i fråga för dem som blir övertaliga. En intern rekrytering har redan påbörjats. Det finns två nya tjänster fler än det försvinner på allt från kontrollanter till vaktmästare.

–Alla 97 befattningarna kommer att rekryteras internt. Men man måste vara beredd på att pendla, eftersom de nya jobben inte tillkommer på samma platser där de gamla försvinner, säger Lars Förstell.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons