Schymans text ett plagiat

Kristianstad Artikeln publicerades

Fredag: Den förra vänsterpartiledaren Gudrun Schymans första krönika i Kristianstadsbladet blev ingen succé, trots ett annorlunda grepp. Texten är till största delen ett plagiat.

Jonas Duveborn, Kristianstadsbladets politiske redaktör, är besviken och upprörd.
– Jag anlitar inte krönikörer för att de ska kopiera artiklar från Internet, säger han.
Duveborn känner sig kränkt. Inte minst med tanke på att riksdagsledamot Gudrun Schyman får 3000 kronor per krönika, som hon enligt kontrakt ska leverera var fjärde vecka.
– Normalt sett betalar vi inte riksdagsledamöter som medverkar som krönikörer. Christer Nylander (fp) får exempelvis ingenting, berättar Jonas Duveborn. Men det är en förhandlingsfråga och Gudrun Schyman, en av Sveriges mest kända feminister, är så intressant. Det var med stolthet som Kristianstadsbladets ledarredaktion kunde presentera den förre vänsterpartiledaren som ny krönikör i Kristianstadsbladet.
På sidan två bjöd Gudrun Schyman in läsarna till ett samtal om vardagen och livet, och inledde själv "lite mjukt, med att berätta en alldeles vanlig historia".
Schyman tog därefter i sin text med läsarna hem till en familj, där skillnaderna mellan vilka uppgifter kvinnan i hemmet tar på sig och vilka mannen tar framgick med önskvärd tydlighet. Ett annorlunda grepp för att tydliggöra en het samhällsfråga. Men redan på morgonen ringde läsare till ledarredaktionen och berättade att de kände igen historien, att de läst den förr. När Jonas Duveborn sökte texten på internet, med hjälp av nyckelordet "popcornbunkarna" fick han över tio träffar. Texten publicerades exempelvis i Sveabladet, en tidning för utlandssvenska kvinnor, i december år 2001.
– Den enda skillnaden är att Gudrun Schyman har bytt ut namnet på mannen i familjen, annars är det samma text, säger Jonas Duveborn. Det allvarliga är att Gudrun Schyman försöker få det att framstå som om det är hennes egna ord, när hon i själva verket har plagierat en text rakt upp och ner från nätet.
Gudrun Schymans krönika, som köpts in för de tre tidningarna som ingår i Skånemedia, stoppas nu.
– Den skulle ha gått i Trelleborgs Allehanda i morgon, men har lyfts ut. Ystads Allehanda tar inte in den alls, säger Jonas Duveborn, som nu ser över kontraktet med Gudrun Schyman. – Ja, det här är grund för att avbryta vårt avtal, naturligtvis, säger Jonas Duveborn.
Gudrun Schyman är ledsen över den uppståndelse hon har orsakat med sin krönika. Hon tycker att det är synd att Kristianstadsbladets ledarredaktion inte kontrollerade hennes text mot nätet före publiceringen.
– Då hade vi sluppit det här, säger Gudrun Schyman.
Men hon håller inte med om att hon vilselett någon genom att försöka få berättelsen i krönikan att framstå som hennes egen.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle uppfattas så. Min mening var att återberätta en historia, förklarar hon.
Men du skriver att du berättar en verklig historia?
– Ja, verklig i den bemärkelsen att det är så här det ser ut i många verkligheter. Det ska inte uppfattas som att den är självupplevd, svarar Gudrun Schyman.
Är det rätt att ta betalt för en krönika du till stora delar inte har skrivit?
– Om det här ställer till med några problem behöver jag inte ha pengarna, säger Gudrun Schyman.
Matti Stenrosen
044-18 55 90
matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se