Annons

Scouter kan bli en lönsam affär

ÅHUS. Hur påverkas Åhus av sommarens stora scoutläger i Rinkaby? –På många olika sätt, säger informationsansvarige Jonas Elmqvist från Malmö. –De cirka 25000 deltagarna samlar också många anhöriga. Som mest kan det röra sig om 100000 personer. Och de kommer såklart att märkas i Åhus, som är närmaste tätort.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2001

Det är mycket folk som följer med till Scout 2001-lägret. Någonstans mellan 12500 och 100000 anhöriga är Jonas Elmqvist uppskattning. Igår var han i Åhus och informerade ett 30-tal köpmän och näringsidkare på orten. –Lägerdeltagarna är unga, mellan 10-18 år. De har inte själva så mycket pengar att spendera. Men det har deras föräldrar! Och därför efterlyste han en öppen dialog med handlarna i Åhus. –Vår förhoppning är att alla, såväl unga som gamla, ska ha ett bra intryck av Åhus med sig hem, säger Jonas Elmqvist. Scouterna bygger upp en hel stad i Rinkaby med egen brandkår, sjukhus med en personal på cirka 80 personer, apotek som har öppet dygnet runt, matsal som serverar fyra gånger 2500 portioner dagligen samt en vaktstyrka på några hundra personer. –Scouterna har ingen anledning att lämna området förutom för att bada. Deras anhöriga vill däremot både bo, äta och handla. Badbussarna kommer att gå via Rinkaby-fältet till Åhus under eftermiddagar och kvällar med mellan 2000 och 5000, kanske ända upp till 10000, scouter dagligen. Köpmännens förslag är att bussarna kör fram till Täppet-stranden och allra helst en runda inom byn. –Vi arbetar också på at få igång tågtrafiken mellan Kristianstad-Åhus via Rinkaby under lägerveckan 28 juli-5 augusti, säger Jonas Elmqvist. –Det skulle även komma allmänheten till nytta. Nyfikna Åhusbor har möjlighet att besöka scoutlägret, antingen på guidade turer på eftermiddagarna eller genom att till fots gå in på lägerområdet. –Lägret handlar om uppfostran, gemenskap och samarbete. Det är kul som scout att träffa likasinnade. Detta är också det första lägret som samlar hela scoutsverige. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons