SD bråkar om pengar till gruppledaren

Sverigedemokraterna i Kristianstad skakas av interna stridigheter. Den förre vice ordförande Roland Månsson anser sig ha strukits från fullmäktigelistan för att han motsatt sig att gruppledaren Niclas Nilsson får lön från partiet.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2014
Olle Sjöholm.
Olle Sjöholm.Foto: 
Niclas Nilsson.
Niclas Nilsson.Foto: Foto: Tommy Svensson
Roland Månsson.
Roland Månsson.Foto: 
Foto: 

- Jag tyckte inte att han skulle ha de pengarna. Vi jobbar ju ideellt allihop. Dessutom är det en tredjedel av det partistöd vi får från kommunen, säger Roland Månsson.

När SD-listan till fullmäktige presenterades 18 februari stod Roland Månsson, som bland annat sitter i kommunstyrelsen och fullmäktige, på andra plats. Men på den lista som nu skickats in till Valmyndigheten finns Månssons namn inte med alls.

Enligt uppgift beror petningen på att Roland Månsson emotsatt sig att partiets gruppledare Niclas Nilsson skulle få lön från den lokala partiföreningen för sitt arbete inför valet. Det bekräftas också av Roland Månsson.

- Det stämmer. Men man "avskedar" inte någon på grund av att man har olika uppfattningar. Det måste man få ha, säger Månsson.

Roland Månsson, som sitter i partiets lokala styrelse fram till årsmötet, bekräftar att lönen som Niclas Nilsson nu har är 11 500 kronor per månad.

- Då har Niclas Nilsson redan 24 000 kronor per månad i arvode från kommunen. Han sitter dessutom också i Region Skåne, säger Roland Månsson. Jag förstår inte varför man är så girig.

"En katastrof"

Beskedet att han inte längre skulle stå med på partiets lista fick Roland Månsson vid ett möte med Niclas Nilsson och valberedningens ordförande Patrik Jönsson, Hässleholm, för två veckor sedan. Ett chockbesked, säger han.

- Jag sträckte ut handen till Niclas Nilsson efter diskussionen om lönen, men istället plockas jag bort från listan.

Olle Sjöholm, ledamot i kommunfullmäktige, miljö- och hälsoskyddsnämnden och byggnadsnämnden, har flyttats ner till plats 23 på SD-listan. Det beror på att han också har uttalat kritik mot Niclas Nilssons lön, säger han.

- Det är en katastrof för partiet att en sådan som Roland Månsson har strukits, säger Olle Sjöholm.

"Bristande förtroende"

Niclas Nilsson bekräftar att Roland Månsson strukits från listan. Men Nilsson förnekar att det skulle bero på diskussionen om hans lön.

- Anledningen är bristande förtroende och samarbetssvårigheter, säger Niclas Nilsson. Jag vill inte diskutera i detalj vad som har hänt, men jag måste ha förtroende för de som är med på listan. Jag har inte det förtroende för Roland Månsson.

Niclas Nilsson bekräftar att han är anställd som valorganisatör fram till oktober. Formell arbetsgivare är partiets distrikt Syd, men det är kommunavdelningen i Kristianstad som betalar.

Men det stämmer att ni har diskuterat din lön?

- Min anställning har diskuterats i styrelsen, ja, svarar Niclas Nilsson.

Stämmer uppgiften att ingen i valberedningen som fastställt kommunlistan här kommer från Kristianstad?

- Ja, medger Niclas Nilsson. Det viktigaste är att ha en bra valberedning, inte var de kommer ifrån.

Maria Sällberg
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.