Sd-ledaren nöjd med riksmötet

Sverigedemokraterna kunde i helgen genomföra sitt riksårsmöte i Karlskrona trots protester och svårigheter att få hyra lokal. Utan långdragna debatter avslutades mötet flera timmar före tidtabellen.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2007
Jimmie Åkesson tackar för förtroendet sedan han omvalts som partiordförande vid riksårsmötet i Karlskrona på lördagen.Bild: Leif R Jansson/SCANPIX
Jimmie Åkesson tackar för förtroendet sedan han omvalts som partiordförande vid riksårsmötet i Karlskrona på lördagen.Bild: Leif R Jansson/SCANPIXFoto: 

Partiledaren Jimmie Åkesson, omvald enhälligt, deklarerade att målet är att inte bara komma in i riksdagen 2010.

– Med tanke på det stora stödet för oss runt om i landet är det ingen orealistisk tanke att vi blir tredje eller fjärde största parti, sa han i sitt tal på lördagen.

Samtidigt erkände han att partiet först måste skaffa sig ett mer heltäckande program och kliva ur rollen som enfrågeparti. Speciellt nämnde han miljön som försummat politikområde. På söndagen, sista kongressdagen, behandlades en motion om att sd bör ligga lågt i utrikespolitiska frågor och i stort sett ansluta sig till FN:s ställningstagande.

– Vi bör koncentrera oss på Sverige. Det är lätt att göra självmål i utrikespolitiken, sa motionären Johan Rinderheim från Stockholm.

Men förslaget sågs som ett sätt att bakbinda partistyrelsen och röstades ned. På två politikområden antog riksårsmötet nya program, äldrevården och invandringspolitiken.

Det invandringspolitiska programmet, författat främst av partistyrelseledamoten Mattias Karlsson, bär tydliga spår av Dansk Folkeparti, med bland annat skärpta regler för svenskt medborgarskap och hårdare krav för anhöriginvandring.

Här betonas också vikten av att skydda "svenska" traditioner och värderingar.

– Mångkulturalismen hotar folkhemsmodellen, sa Karlsson. Även partisekreteraren Björn Söder hyllade grannlandet Danmark som politiskt föredöme.

Han beskrev Sverige som en av forna tiders öststater, och sa att skåningarna i dag blickar längtansfullt över Öresund på samma sätt som invånarna i tyska DDR blickade ut över Berlinmuren.

– Vi ser friheten, öppenheten och ekonomiskt välstånd. Så nära, men ändå så långt borta.

När mötet inleddes i fredags varnades delegaterna för att gå ensamma på stan och ha på sig sina sd-skyltar.

Men av de befarade oroligheterna blev nästan ingenting, kanske till stor del tack var ett massivt polisuppbåd.

Demonstrationer hölls alla mötesdagarna, men samlade som mest drygt 100 deltagare. Vid söndagens demonstration av "Karlskrona mot rasism" var polisen klart fler än deltagarna.

På lördagen greps två personer medan åtta omhändertogs för ordningsstörning. Alla släpptes efter några timmar. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.