Seglare räddad för tredje gången

Sommarkvällen fick en dramatisk avslutning för Magnus Birke och Bosse Örtegren då de fick agera räddningspatrull åt en man som, för tredje gången, försatt sig i nöd.
Kristianstad • Publicerad 23 juli 2008
Bosse Örtegren och Magnus Birke fick agera hjältar. BILD: SANDRA HENNINGSSON
Bosse Örtegren och Magnus Birke fick agera hjältar. BILD: SANDRA HENNINGSSONFoto: 

Det var tidig kväll när Magnus Birke som befann sig på stranden i Juleboda fick syn på en man som välte med sin katamaran cirka 400 meter ut från kusten. Då vinden var stark anade Magnus att både båten och mannen snabbt skulle driva längre ut varpå han inte var sen med att skaffa assistans från grannen Bosse Örtegren.

- Vi hämtade Bosses motorbåt som låg uppe på land. Att få den i vattnet tog inte mer än tio minuter och på den tiden hade katamaranen drivit mer än dubbelt så långt ut. Det gick ruskigt fort och vi förstod att om vi inte åkte ut och hjälpte honom skulle han nog flyta in i Litauens hamn fortare än kvickt, säger Magnus. När de kom fram till den kapsejsade katamaranen var seglaren så pass nedkyld av att ha försökt vända sin båt i det blott tiogradiga vattnet att han knapp kunde röra sig.

- Han bara satt på ena skrovet och kunde inte göra någonting, han var helt genomfrusen och vi insåg vilken tur det var att vi åkte ut.

Katamaranen fick således bogseras in till land och räddningstjänsten från Kivik var snabbt på plats. Men det var på vägen tillbaka som man gjorde en häpnadsväckande upptäckt.

- Jag berättade för honom om hur illa det kan gå och att min hustrus kusin Håkan Streimer fick ge sig ut på ett liknande uppdrag förra sommaren när en man kapsejsade med sin segelbåt här. Han höll på att förfrysa och hans segelbåt ligger idag på havets botten. Då tittade han på mig och sa skamset: "det var jag". Det är ju helt otroligt, säger Magnus vars förvåning knappast skulle upphöra när han fick höra nästa osannolika sammanträffande. - Snacka om att bli förvånade när vi ännu lite senare fick reda på att Håkans granne tydligen också ska ha räddat den här mannen ur en liknande situation ytterligare några år tidigare.

Så för seglaren blev gårdagens livräddning den tredje i ordningen och nu liksom i de andra fallen då han räddats av anhöriga till familjen Birke klarade han sig helskinnad från sitt något misslyckade båtäventyr.

- Kanske skulle vara en bra idé att han gör ett schema över när han planerar att bege sig ut till sjöss så att man kan vara beredd att rycka ut, säger Magnus Birke skämtsamt men övergår i nästa sekund till att bli mer allvarlig.

- Nu när allt gått bra kan man ju skratta lite åt det men faktum är att man inte ska leka med sånt här. Det här hade kunnat sluta riktigt illa och frågan är om han hade klarat sig om ingen hade kommit och hjälpt honom, säger Magnus Birke.

Jin Lavesson 044-185553 jin.lavesson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.