Sex veckor utan böcker

Med ett rejält slag i gonggongen förklarade Sigun Bagan biblioteket för stängt.
Kristianstad • Publicerad 23 maj 2005
Sigun Bagan slår i gonggongen för att förklara stängningsdags – och slutet för en 40-årig epok med mattan. BILD: PETER ÅKLUNDH
Sigun Bagan slår i gonggongen för att förklara stängningsdags – och slutet för en 40-årig epok med mattan. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Låntagarna gick hem med böcker, dvd-filmer och cd-skivor. Först om sex veckor kommer de att lämnas tillbaka – utan att folk behöver betala förseningsavgift. För under sex veckor håller stadsbiblioteket stängt.

Orsaken är byte av den matta på golvet som till dags dato trampats ner av 12 miljoner par människofötter. Det är så många som besökt biblioteket sedan mattan lades in 1965, har biblioteket räknat ut. När kulturboningen öppnar igen den fjärde juli ska det vara med nytt golv att gå på, och lite omflyttningar.

– Det blir svårt när biblioteket stänger. Jag kommer hit varje dag för att låna en internetdator, säger Tainy Basimal.

Han letar bland annat billiga prylar på nätet, kan hålla sig à jour med senaste nytt från sitt hemland och mejla.

– Nu blir det mer att jag får besöka internetcaféer och betala för att kunna fortsätta med det här. Bengt Berlin som är van boklånare konstaterar att han under tiden får åka ut till högskolans bibliotek i stället.

– Men det känns avigt med sex veckor utan ett stadsbibliotek. Särskilt när man är en riktig bokmal.

Christopher Oskarsson som läser iv-programmet tycker också det är synd att bibblan stänger just nu.

– Jag brukar gå hit ofta när jag har uppsatser att göra, för att hitta fakta. Men eftersom jag bor i Vinslöv får jag åka till Hässleholms biblioteket i stället.

Fast alla behöver inte åka så långt. Under perioden kommer filialerna i Åhus och på Gamlegården att ha ökade öppettider. Österäng och Vä har också gjort sig beredda för att ta emot fler besökare, och bokbussen kommer att finnas utanför Stadsbiblioteket på lördagar.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.