Sjuka barn problem för handläggare

Rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn. Förra veckan fick försäkringskassan in 9364 anmälningar i Skåne. Det är nästan 900 fler än samma period i fjol.
Kristianstad • Publicerad 13 februari 2008

När vintern går över i vår och vi tillbringar mycket tid inomhus härjar sjukdomar mer än resten av året.

Barn drabbas värst och när barnen blir sjuka måste föräldrarna stanna hemma från jobbet.

De senaste veckorna har försäkringskassorna i Skåne fått in en ökande mängd anmälningar om tillfällig vård av sjukt barn. Vecka fyra fick försäkringskassan in 7400 anmälningar från föräldrar som var hemma med sjuka barn. Veckan därpå steg det till 8160 för att toppa på 9364 under förra veckan.

- Det är rejäla ökningar, säger Kerstin Holst, informatör på försäkringskassan.

I år är läget dessutom värre än i fjol. För motsvarande vecka 2007 fick försäkringskassan in 8500 anmälningar om tillfällig vård av barn. Ökningen ställer till det för handläggarna. De har svårt att hinna ta hand om alla anmälningar som trillar in.

- Vi gör prognoser för bemanning utifrån förra årets anmälningar. Nu får vi tufft att klara att handlägga de extra ärendena, säger Kerstin Holst.

För att komma i kapp kommer 60-70 personer att arbeta övertid på lördag.

- Då ringer inga telefoner så vi får ut mer per timme i produktion, säger Kerstin Holst. Karin Ohlsson, enhetschef för föräldrapenningen, är en av dem som ska arbeta på lördag.

- Det är inte normalt utan inträffar tre-fyra gånger per år. Februari till april är de tre månader när vi har ett stort uttag av tillfällig föräldrapenning. Det handlar om infektionssjukdomar som kommer tillbaka varje år, säger Karin Ohlsson.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.