Sjukhuset får energi från solen

250 kvadratmeter solceller på taket är redan klara. Dubbelt så mycket till ska monteras längs fasaden på våning två och tre. I början av maj ska Centralsjukhuset i Kristianstad vara redo att ta solenergin i bruk.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2014
Foto: Foto: Bosse Nilsson
Det finns tankar om att kanske utöka med mer solceller längs CSK:s fasad i framtiden.
Det finns tankar om att kanske utöka med mer solceller längs CSK:s fasad i framtiden.Foto: Foto: Bosse Nilsson
De blå färgskiftningarna i solcellerna beror på att det är kristaller i materialet som skiftar i olika färger.
De blå färgskiftningarna i solcellerna beror på att det är kristaller i materialet som skiftar i olika färger.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Monteringen av solceller längs CSK:s fasad har varit komplicerad, eftersom konsolerna måste monteras i konstruktionspelarna – som sitter med 6,6 meters mellanrum.
Monteringen av solceller längs CSK:s fasad har varit komplicerad, eftersom konsolerna måste monteras i konstruktionspelarna – som sitter med 6,6 meters mellanrum.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Projektledare Arne Pettersson vid lådorna där solenergin kommer in.
Projektledare Arne Pettersson vid lådorna där solenergin kommer in.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Det ska sägas från första början: Den energi som de totalt 750 kvadratmetrarna solceller på CSK genererar innebär mindre än en procent av sjukhusområdets totala energiförsörjning.

– Jag tror siffran ligger runt 0,6 procent. Vi använder ganska mycket el på området – jag tror det ligger runt 18 miljoner kilowattimmar, medan solcellerna i genomsnitt kommer att ge ungefär 120 000 kilowattimmar årligen, säger Jens Hermansen, fastighetschef på CSK.

Så rent ekonomiskt är det ingen särskilt bra affär att sätta upp solceller längs fasaden och på CSK:s tak. De cirka 3,5 miljoner kronor som investeringen kostar betalar sig själv på cirka 20 år med dagens elpris.

– Men det handlar inte om ekonomi, utan om att göra en satsning för miljön. Vi jobbar hårt för att vara helt fria från fossilbränsle 2020, och det här är en del i det arbetet, säger Jens Hermansen.

Läs hela artikeln i torsdagens Kristianstadsbladet eller i eKb: http://ekb.kristianstadsbladet.se

Maria Sällberg
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.