Sjuksköterskebrist riskerar säkerheten

Med lockrop om extra ersättning försöker kommunen få sina sjuksköterskor inom äldreomsorgen att jobba extra även denna sommar.
Kristianstad • Publicerad 18 februari 2008

För antalet sjuksköterskor som söker de sommarjobb som finns, räcker inte till. Den medicinska säkerheten riskerar att bli lidande och det får den inte, säger omsorgens personalchef Björn Blomberg.

- Vi har ett ansvar vi måste leva upp till och därför prioriterar vi jakten på sjuksköterskor. Men vi har dessutom svårt att få tag på både sjukgymnaster och terapeuter.

Lösningen förväntas alltså bli som tidigare. Att anställda sjuksköterskor erbjuds 800 kronor utöver lön för varje extra pass om minst sex timmar de går på. I fjol ställde personalen upp på 200 sådana timmar, till en kostnad om ungefär 200000 kronor. Det är det värt, enligt Björn Blomberg.

- Det är egentligen inget val vi har, vi måste säkra den medicinska säkerheten. I värsta fall får vi ta in bemanningsföretag, det har vi gjort förr.

Han berättar att kommunen sett över lönerna för att det inte ska vara en faktor som påverkar färre att söka. Men han tror att det handlar om att det finns för få sjuksköterskor.

Och kanske att statusen inte är lika hög som en tjänst på sjukhuset.

- Majoriteten tycker förmodligen att det är vassare att jobba på lasarettet. Men behovet är minst lika stort inom äldreomsorgen. Redan har förvaltningen aktivt börjat söka vikarier var helst det kan tänkas finnas folk.

Vårdpersonal brukar vara lättare att finna. Men Björn Blomberg har inte gett upp hoppet om sjuksköterskorna även om han knappast tror att det löser sig själv.

- Jag hoppas inte att vi löser frågan, vi måste göra det.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.