Sjuksköterskor tjänar extra på jobb i sommar

Kristianstad • Publicerad 25 maj 2005

Också i år får kommunanställda sjuksköterskor som arbetar extra pass under sommarveckorna, eller förlägger semestern utanför sommaren, extra pengar.

I måndags fattade kommunstyrelsens personalutskott beslutet att omsorgsförvaltningen ska erbjuda 800 kronor per extra arbetsdag eller flyttad semesterdag. I år, sedan är det stopp, trots att tjänstemännen yrkat på ett beslut som löper över tre år.

– Vi ser det som en akut åtgärd i år och är inte beredda att fatta ett beslut över fler år, säger Annelie Karlsson (s) ordförande i utskottet.

I år förläggs sjuksköterskornas semester över tre fyraveckorsperioder, i stället för tidigare års två perioder.

– Det betyder att vi kan ha 20 sjuksköterskor fler i tjänst, 90 i stället för 70 under varje semesterperiod, säger Rolf Karlsson, personalchef på omsorgsförvaltningen.

Detta gör man främst för att trygga den medicinska säkerheten och minska belastningen på personalen. Man räknar också med att behovet att anlita bemanningsföretag ska minska.

De tre semesterperioderna innebär att några måste ta ut sin semester innan skolan lutar eller efter det att skolan har börjat.

– Det upplevs inte enbart positivt av personalen, men vi håller oss till kollektivavtalet som säger att arbetsgivaren ska förlägga semestern i fyraveckorsperioder under juni, juli och augusti, säger Rolf Karlsson.

Åsa Pearce

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.