Annons

Sjukskrivningarna kostar 200 miljoner

Kristianstad • Publicerad 19 september 2003

Kommunens mål var att sänka sjuktalen med två dagar per anställd och år. Chansen finns fortfarande att nå dit, men inte utan ansträngning.

–Som det ser ut nu har vi i alla fall bromsat ökningen, säger personaldirektör Leif Rülf.

Annons

Vid halvårsskiftet var kommunens sjuktal uppe i femton dagar per anställd, hittills i år. Då ska man veta att de allra flesta av kommunens nära 6000 årsarbetare inte varit sjukskrivna alls, eller bara haft en kortare influensa. Men runt 105 personer har i dag varit sjukskrivna i mer än två år.

–De långtidssjukskrivna bygger snabbt på statistiken, förklarar arbetsmiljöenhetens chef Lena Sjöborg.

Det kostar kommunen att ha sjuk personal. I rena sjuklöner betalades i fjol mellan 25 och 30 miljoner kronor.

–Men räknar vi in produktionsbortfall, vikarier och rehabilitering kostar sjukskrivningarna i en grov kalkyl mellan 100 och 200 miljoner kronor. Varje år, säger Leif Rülf.

Han är dock inte lika uppgiven som han varit tidigare. Nu gläds han åt en fulltalig och entusiastisk arbetsmiljöenhet. Ute i förvaltningarna ser han också en mängd hälsofrämjande projekt.

-Det är inte alls bra att vi inte lyckats sänka sjuktalen hittills i år. Jag är inte nöjd förrän vi är nere i tio dagar per anställd och år. Men det viktigaste är i alla fall att vi brutit trenden.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons