Sjukvårdsorganisation är klar i maj

Redan till sommaren ska den nya sjukvårdsorganisationen i Skåne vara i gång. Hur stor effektivisering den innebär är oklart. (S) efterlyser en konsekvensanalys.
Kristianstad • Publicerad 27 februari 2013
Foto: 

Skånes nio sjukhus ska inordnas med 169 vårdcentraler i tre övergripande förvaltningar om regiondirektör Jonas Rastads idé blir verklighet. I maj vill han ha den nya organisationen på plats. Han tycker inte att det är bråttom.

– Det här handlar om en förändring på chefsnivå. Det är inte så komplicerat. Det kommer inte att påverka verksamheterna.

I första steget samordnas administrationen inom ekonomi, personalfrågor, kommunikation och it. I förlängningen ska sjukhus och vårdcentraler samarbeta mer. Hur stor effektivisering förslaget innebär kan inte Jonas Rastad svara på.

– Det här ska frigöra resurser till vården, men vi har inte räknat i kronor.

”För bråttom”

Socialdemokraterna är kritiska och ser omorganisationen som en panikåtgärd för att klara ekonomin. Regionrådet Rikard Larsson (S) vill veta hur sjukhusen ska fungera, hur primärvården ska kunna samarbeta med Skånes universitetssjukhus och om självständiga förvaltningar som Psykiatri Skåne och Labmedicin Skåne ska vara med.

– Det är för bråttom. Jag har inte sett någon analys av konsekvenserna eller vad man vill uppnå. Ska man göra en sådan förändring ska man åtminstone ha gjort en analys.

Vårdbehovet ökar

Regionrådet Gilbert Tribo (FP) är övertygad om att förändringen måste göras och att sjukhusen måste få mer pengar om de samarbetar med primärvården, exempelvis om specialistläkare arbetar på vårdcentralen ibland.

– Det handlar om att få sjukhusen att jobba ut mot primärvården. Nackdelen är hur du får till det med medborgare som valt en privat driven vårdcentral. Det måste vi titta på.

Som han ser det måste organisationen förändras, för att klara det ökande vårdbehovet.

– Gör vi inte någonting kommer det att kosta ännu mer i framtiden.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.