GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skåne kan få nya radiokanaler

I förra veckan berättade Kristianstadsbladet om en utredning som görs av Sveriges Radio i syfte att spara in 50 miljoner kronor vid sina lokalstationer. Nu ser ytterligare ett förslag dagens ljus.
Kristianstad • Publicerad 29 maj 2003

Mannen bakom det senaste förslaget om radions framtid är Sven Linderoth, kanalchef på Sveriges Radio Malmöhus. Linderoths förslag går ut på att helt enkelt göra om den organisation, där bland andra Radio Kristianstad ingår, så att två helt nya kanaler skapas. Sven Linderoth väljer att kalla de två nya skapelserna för en P4-kanal och en storstadskanal. En förhoppning med omorganisationen är att lyssnarna på så sätt ska kunna få sina önskemål och behov tillgodosedda på ett helt annat sätt än vad som sker idag. ”Bland annat möjliggör en kanal för storstadsområdet (Malmö/Lund/Helsingborg) en inriktning som bättre kan möta behoven hos de nästan 100 000 invånare som kommer från andra länder och som i dag i mycket liten utsträckning tar del av SR:s utbud”, skriver Sven Linderoth.

Kanalchefen skriver vidare i sitt förslag att syftet med P4-kanalen ”Radio Skåne” är att den ska täcka hela Skåne. Den målsättningen ska, enligt Sven Linderoth, uppnås genom att man använder den sändare som idag nyttjas av Radio Kristianstad. När det gäller den andra nya kanalen, ”Storstadsradion”, är Sven Lindreroths tanke att den ska använda P4-Radio Malmöhus sändare.

Det förslag som Kristianstadsbladet har tagit del av innehåller också en rad andra förändringar. Sven Linderoth vill till exempel se en gemensam nyhetsredaktion (där lokalredaktionerna i Helsingborg och Ängelholm slås samman) samtidigt som medarbetarna i Kristianstad och Simrishamn får ett större bevakningsområde. På samordningssidan anser kanalchefen på SR Malmöhus att det finns en del personer som idag gör samma sak och att dessa arbetsuppgifter bör kunna ses över så att en samordning kan komma till stånd. Han nämner bland annat helgbemanningen, musikläggningen och trafikservicen.

Gunnar Svensson är kanalchef på Radio Kristianstad. Han säger i en kommentar att han visst kan tänka sig att hans station får ett större bevakningsområde i framtiden.

–  Det kan man helt klart prata om men om vi får ett större område så måste ju Radio Malmöhus skicka över mer resurser till oss här i Kristianstad, säger han och tillägger sedan att han inte är så värst orolig för att stationen i Kristianstad ska försvinna.

–  Nej, Sveriges Radio gör ju en jättesatsning på Kristianstad och ska ju bland annat digitalisera hela stationen för 13 miljoner kronor, säger Gunnar Svensson.

Radio Dalarnas kanalchef, Kjell Anderstedt, håller just nu på med en utredning om de svenska lokalstationernas framtid. Han säger att han känner till det förslag som Sven Linderoth har lagt fram, men att det inte har skett på uppdrag från de ansvariga på Sveriges Radio. –  Fördelen med Linderoths förslag är ju att de berörda lyssnarna får tillgång till två olika kanaler istället för de likartade som finns idag. Jag tycker även i övrigt att det låter intressant och det är inte helt omöjligt att det blir så i framtiden. Det blir i slutänden upp till programdirektören (Eva Blomqvist) att avgöra det hela, säger Kjell Anderstedt.

Markus Danielson

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.