Annons

Skånechefen lämnar Försäkringskassan

Försäkringskassan Skånes direktör Kurt Inge Persson gjorde i går sin sista ledningskonferens tillsammans med landets övriga försäkringskassechefer på hotell Åhusstrand. Inom kort väntas regeringen utse hans efterträdare.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2003
Igår gjorde Försäkringskassan Skånes chef Kurt Inge Persson sin sista ledningskonferens nere i Åhus. Bild: Ronnie Smith
Igår gjorde Försäkringskassan Skånes chef Kurt Inge Persson sin sista ledningskonferens nere i Åhus. Bild: Ronnie SmithFoto: 

– Jag jobbar månaden ut, säger Skånekassans chef, som blir 65 år i år.

– Som pensionär ska jag ägna mig mer åt mina islandshästar hemma i Bromölla!

Annons

Cheferna för landets 21 Försäkringskassor har tillsammans med Riksförsäkringsverket och dess generaldirektör Anna Hedborg konferens ungefär en gång i månaden. Kurt Inge Persson misstänker att just det här mötet hamnade i Skåne och Åhus på grund av honom. Kostnaderna för sjukskrivningarna ökar och vad som kan göras åt det problemet var en av punkterna på dagordningen. Från Försäkringskassans sida vill man skärpa tillämpningen av sjukförsäkringen och se över till vilka man betalar ut sjukpenning.

– Vi ser en attitydförändring, där folk sjukskriver sig i stället för att ta itu med sina problem på jobbet, säger Skånechefen.

– Därför ska vi sätta in resurser exempelvis ihop arbetsgivarna.

Redan finns ett nätverk i Skåne med 200 företag och det finns ett starkt ökat intresse från bland annat kommunalt håll om att få ner sjukskrivningarna.

– De som inte trivs och mår bra på sitt jobb väljer att gå sjukskrivna, när det är hjälp med att byta jobb som behövs.

Därför vill Försäkringskassan bygga ut samarbetet med Länsarbetsnämnder och Arbetsförmedlingar. Regeringen har skjutit till extra resurser, som för Försäkringskassan i Skånes del har räckt till 60-talet nya medarbetare. i år

– Eftersom detta berör 10000-tals människor är det en viktig uppgift. Många har gått sjukskrivna länge, ett halvår, ett år eller till och med två år, och har svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Kurt Inge Persson kom till Försäkringskassan Skåne och huvudkontoret i Kristianstad i samband med sammanslagningen av Malmöhus och Kristianstads län för snart fem år sedan. Då hade han redan varit med om en sammanslagning mellan Malmö stad och län i början av 90-talet.

– Försäkringskassan Skåne har cirka 1700 anställda och vi har efter sammanslagningen arbetar mot målet att vara främst i landet, säger Skånechefen.

Det är i den situationen som han nu lämnar över till sin efterträdare. Enligt uppgift kommer Åsa Andersson att väljas som efterträdare till Kurt Inge Persson.

Karin Hallengren

Annons

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons