Skåneföretagare mest pessimistiska i landet

Företagarna i Skåne är mest pessimistiska i hela landet och de ser ingen uppgång det närmaste halvåret.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2013

Den slutsatsen drar Svenskt Näringsliv i sin senaste konjunkturrapport, där 10 500 företagare i Sverige, varav över 1 000 i Skåne, har deltagit i panelen.

– Det oroväckande är att skånska företag är de mest pessimistiska, säger regionchefen Rolf Elmér och betonar att ingen heller ser någon snabb uppgång.

– Den bild vi har är att det blir en fortsatt nedgång, sedan en långsam återhämtning efter sommaren.

Vikande efterfrågan

Han tror att Skåneföretagens pessimism beror på att flera av länets stora näringslivsmotorer de senaste åren drabbats av vikande efterfrågan internationellt.

– Det är min tolkning. Men det har drabbat många, som nu när ST Erics­son i Lund drar ner, och Tetra Pak drog ner 200 i höstas. Många småföretagare säger att de inte får några order av stora företag de levererar till, då vågar de heller inte anställa i de små företagen.

Inte hittat rätt

Ett annat bekymmer han uppger att de märkt är att en tredjedel av de tillfrågade företagen faktiskt har försökt att rekrytera, men inte lyckats. De har inte hittat rätt kompetens.

– Och av dessa sa 53 procent att det har påverkat deras förmåga att växa. Det är bekymmersamt, att vi har en arbetsmarknad som inte fungerar. Där det finns såväl arbetslöshet som före­tag som inte kan rekrytera. Det påverkar också konjunkturen.

Problemen för Skånes företag kan sammanfattas så här:

Exportföretagen möter fortsatt fallande efterfrågan och industriproduktionen faller.

Varsel inom industrin sprids vidare till handeln och tjänstesektorerna. Det spär i sin tur på hushållens oro och gör att folk inte konsumerar (handlar) lika mycket.

Eftersom det är osäkert läge väntar företagen med att investera, såväl att växa som att köpa maskiner som att rekrytera.

Inkomsterna ökar

Dock kan hushållens konsumtion hållas uppe på grund av att inkomsterna fortsätter att öka, för dem som har jobb.

Totalt kommer sysselsättningen vara oförändrad i år, men det blir färre jobb inom näringslivet (privata sektorn), främst inom industrin.

Nordöstra Skåne har en hög andel industrinäringar vilket gör att den här landsänden också drabbas.

Maria Sällberg
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.