Skånes rödaste kommun på marsch

Det var en liten men engagerad skara som demonstrerade på Första maj i Skånes rödaste kommun. Till toner av Karlshamns musikkår tågade ett 80-tal personer till Folkets Hus där Christer Adelsbo stod för huvudtalet.
Kristianstad • Publicerad 1 maj 2007
Årets demonstrationståg på Första maj lockade färre deltagare än vanligt.
Årets demonstrationståg på Första maj lockade färre deltagare än vanligt.Foto: 
Christer Adelsbo trivdes med att vara huvudtalare på hemmaplan.
Christer Adelsbo trivdes med att vara huvudtalare på hemmaplan.Foto: 
Tommy Höppner och Kaj Stark höll koll på plakaten.
Tommy Höppner och Kaj Stark höll koll på plakaten.Foto: 

Tågets ordningsvakt Kaj Stark och fanbäraren Tommy Höppner var först på plats på den allra första morgonen i maj för att förbereda inför dagens aktiviteter. I det kylslagna och lite småregniga vädret satte de röda fanor på plats medan de pratade lite gamla minnen. Båda är de överens om att en Första maj i Helsingborg då Olof Palme talade är den stora favoritupplevelsen.

– Jag har demonstrerat runt om i hela Skåne i 50 år och det har alltid varit lika roligt. En gång i Kristianstad kastade de ägg på oss från balkongerna, skrattar Kaj Stark. Sakta droppade det engagerade folket in för att ta ett plakat och ställa upp på rad.

Kaj Stark förklarar att det vanligtvis brukar vara runt en 150 personer som demonsterar, men i år var uppslutningen sämre.

– Med tanke på att det är den rödaste kommunen i Skåne är det inte många, säger närpolis Fredrik Wendt som tillsammans med kollegan Magnus Gustafsson bedömde läget som mycket lugnt.

Något som Elsa Persson från Bromölla höll med om. Tillsammans med vännerna Veilan och Brita Haglund kom hon till torget för att ta en titt på demonstrationståget.

– Märkligt, jag trodde att det skulle bli mer folk. Här i Bromölla finns ju så många arbetare, säger Elsa Persson och de två vännerna nickar instämmande.

Den musikaliske riksdagsledamoten och tidigare kommunalrådet Christer Adelsbo kom utan gitarren, men var fullt laddad både inför att sjunga Internationalen samt att hålla det stora talet.

– Mitt huvudtema idag är de enorma orättvisorna. Det finns inget annat sätt att tolka det än att de Borgerliga har kommit fram till att de rika i Sverige har blivit fattigare och att de fattiga har blivit rikare. Bland de yngre deltagarna i tåget var elvaårige Sam Ingvarsson från Bromölla.

Tanken är att han ska skolas in i tidig ålder.

– Jag är här med pappa och farfar. Det känns bra att få lite motion, ler han.

– Det är det viktigaste som finns att man redan från barnsben vet vad man ska rösta på. Nu kör alliansen oss ned i rännstenen, tillägger farfar Kjell Ingvarsson som bar på IF Metalls fana.

Ett helt gäng trogna och erfarna deltagare tog även sin plats i tåget. 93-årige Helmer Ohlsson satt som kommunalråd i Bromölla mellan åren 1953 och 1979 och han missar inte ett traditionsenligt demonstrationståg i första taget.

– Ja, det är viktigt men det är lite kallt, säger han och huttrar till.

Jenny Roos

044-185645

jenny.roos@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.