Skånska kvinnor kan testa sig själva

Kristianstad Artikeln publicerades
Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev.
Foto: Region Skåne
Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev.

Sjukvården har problem med att kvinnor som kallas till provtagning mot livmoderhalscancer inte dyker upp. Nu skickar vården i stället ut självtester till 15 000 skånska kvinnor.

Under september kommer 15 000 kvinnor i Skåne att få ett självtest hem i brevlådan. Provtagningen är helt frivillig, och riktar sig mot dem som annars skulle fått en kallelse till cellprovtagning. Det är ett pilotprojekt, som ska få fler kvinnor att göra denna hälsokontroll som tidigt kan upptäcka cellförändringar.

– Vi vet att många kvinnor uteblir från besök hos barnmorska, kanske på grund av tidsbrist eller att man känner obehag inför undersökningen. Nu får de chansen att göra ett lika säkert cellprov hemma, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi i Region Skåne.

Sedan 2017 har tester skickats ut till kvinnor som uteblivit från provtagning de senaste sju åren. Där har gensvaret varit stort och många valt att lämna in självtesterna för analys. Det nya är att testerna skickas ut till kvinnor i stället för en kallelse till provtagning. Det är slumpvis utvalda kvinnor över hela Skåne, från 30 år och uppåt.

Testkitet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev. Cellprovet omfattar en analys av HPV (Humant Papillom Virus) som kan leda till livmoderhalscancer.

Om pilotprojektet faller väl ut kan det komma att erbjudas till alla skånska kvinnor över 30 år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.