Skåpluckor kan ge svar

Polisen fortsätter att vädja till allmänheten om tips så att man kan få fast Helén Nilsson och Jannica Ekbladhs mördare.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2003
Mordutredningen chef, kommissarie Per-Åke Åkesson (till vänster) och kriminalinspektör Sven-Birger Helm visar upp några av de fynd som polisen hittade i Bröd.Bild: RONNIE SMITH
Mordutredningen chef, kommissarie Per-Åke Åkesson (till vänster) och kriminalinspektör Sven-Birger Helm visar upp några av de fynd som polisen hittade i Bröd.Bild: RONNIE SMITHFoto: 
Polisen hittade skåpluckor och mattor på samma plats som Helén påträffades.Bild: POLISEN
Polisen hittade skåpluckor och mattor på samma plats som Helén påträffades.Bild: POLISENFoto: 

– Varje värdefullt litet tips kan vara till stor nytta i den pågående mordutredningen. Det kan leda till att vi kan klara upp det 13 år gamla mordet, säger Per-Åke Åkesson, kommissarie och spaningschef. Nu går mordutredarna ut och berättar om ett inte tidigare offentligt fynd man gjort. – Vi hittade i Bröd utanför Träne, där Helén Nilsson påträffades, skåpluckor, våtrumsmattor och korkmattor. Skåpluckorna var blåfärgade medan golv och våtrumsmattorna beigemelerade. Genom att nu gå ut i media vill vi väcka folks minne till liv och kanske få in tips. Vi vet att folk har en hel del att berätta och hoppas därför att de skall hjälpa oss, förklarar Per-Åke Åkesson. Han berättar att polisen är säker på att köksutrustningen och soporna inte låg där kvällen innan Helén Nilsson påträffades i en sopsäck vid lunchtid den 26 mars 1989. Polisen bekräftar nu också att det kan vara samma person som mördade Helén Nilsson och Jannica Ekbladh. Forskare har nämligen fastslagit att de hundhår som fanns på de mördade kvinnornas kroppar kom från antingen en lapphund, gråhund, jämthund eller från en tik av blandras med någon av de hundraserna i sig. Mordutredningen fortsätter. Tre poliser jobbar med att lösa det tretton år gamla mordet. – Vi ser optimistisk framåt och hoppas kunna lösa de båda morden. De båda kusiner, som satt häktade under en månad men som släpptes strax före jul, är ingalunda avförda i mordutredningen. – De är fortfarande misstänkta. Polisen har skickat iväg en del prover för teknisk analys men har inte fått något svar, säger Per-Åke Åkesson. – Det tar nog sex till åtta veckor innan vi vet något bestämt. Så vi får jobba vidare och hoppas på allmänheten. Vi tar gärna emot tips per telefon 044-28 47 04 på helgdagar, 044- 28 45 71, 044-28 45 72 eller 044-28 45 73 på vardagar, avslutar Per-Åke Åkesson. Lars Åstrom 044–289130 lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.