GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skatteverkets expert: Det här gäller för privat insamling

Vad räknas som gåva? Kan man bli skattepliktig för en privat insamling? Frågorna är många. Skatteverkets rättslige expert Yngve Gripple svarar.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2019
Foto: BOSSE NILSSON

Vad räknas som gåva?

– Det räknas som gåva om allmänhet eller företag lämnar pengar till ett välgörande ändamål och de här pengarna går oavkortat till det här ändamålet.

– Om man kan visa att alla insamlade gåvor har skickats till det här ändamålet eller den här personen finns ingen skatteplikt. Men behåller man en del själv och gör inköp i privat nytta uppstår ofta skatteplikt.

Vad gäller för privat insamling?

– Det ska vara tydligt vad pengarna ska gå till och att det är gåvor utan motprestation till en själv eller till annan mottagare och utan att man utför något arbete eller bedriver någon verksamhet. Om man vill göra en insamling till välgörande ändamål ska man kunna redovisa hur man har använt pengarna.

Vad ska man tänka på om man startar en privat insamling?

– Man ska vara väldigt noga med att redovisa vad pengarna ska användas till och vad de sedan gått till.

Händer det att ni utreder privata insamlingar?

– Ja. Skatteverket har ju olika sätt att utreda förhållanden, vi kan begära ut kontoutdrag från banker och göra utredningar av personer som startat insamlingar. Då begär vi in kvitton och andra underlag.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.