Skickades hem med avföring i tvättpåsen

När fosterdottern kom hem efter helgens avlastning med kläder nedsmutsade med avföring blev det för mycket för Lena Johnsson. I går morse lämnade hon tvätten till ansvarig chef på kommunens stöd- och serviceenhet.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2012
Personalen på avlastningen skickade hem tvättpåsen full med avföring.Foto: Bosse Nilsson
Personalen på avlastningen skickade hem tvättpåsen full med avföring.Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson
Ingen skitsak. Lena Johnsson (till höger) lämnade över en påse med smutskläder till Bo Lang och Inger Sarliden på stöd- och serviceenheten, för att visa hur personal missköter omsorgen av hennes fosterdotter.
Ingen skitsak. Lena Johnsson (till höger) lämnade över en påse med smutskläder till Bo Lang och Inger Sarliden på stöd- och serviceenheten, för att visa hur personal missköter omsorgen av hennes fosterdotter.Foto: 
Lena Johnsson (till höger) visar för teamchef Inger Sarliden hur smutstvätt med avföring skickades med hem efter avlastningen.
Lena Johnsson (till höger) visar för teamchef Inger Sarliden hur smutstvätt med avföring skickades med hem efter avlastningen.Foto: 

– Det får inte gå till så här. Att hon kommer hem med smutsiga kläder är en sak, det köper jag rakt av. Men att avföringen ligger kvar, det är över gränsen. Det väcker naturligtvis funderingar kring hur personalen behandlar henne.

Lena Johnsson är god man för sin 21-åriga fosterdotter Anne som har autism och en utvecklingsstörning. Anne bor kvar hemma, men dagtid är hon på daglig verksamhet och var tredje helg får familjen hjälp med avlastning. Daglig verksamhet och avlastning är förlagd till en och samma omsorgslägenhet på Österäng. Där befinner sig Anne själv tillsammans med två personal. Man anser att hon inte kan vara tillsammans med övriga deltagare i den dagliga verksamheten. Under en helg kan det vara sju olika personer som sköter henne.

Tidigare problem

– Hon har inget socialt alls och hon trivs inte. Det är många olika som sköter avlastningen och det är svårt för en person med autism.

Den avlastning som Anne är på i dag är relativt ny för henne. Hon har sammanlagt varit där tre gånger och det har inte varit några problem förrän nu. På det tidigare stället, där Anne var innan hon fyllde 20, uppstod samma problem som nu.

På omsorgsförvaltningens stöd- och serviceenheten tar verksamhetschef Bo Lang och teamchef Inger Sarliden emot. Lena Johnsson visar upp kassen med kläder som är nedsmutsade med avföring och inte går att få rena. Tvättsäcken de har legat i stinker, liksom klädbagen som personalen stuvat ned allt i. Bland kläderna ligger även sådant som borde ha spolats ned i en toalett. Så har kläderna legat från lördag till måndag eftermiddag när Lena Johnsson fick det hemskickat.

Ska utredas

– Så här får det inte se ut. Självklart ska flickan vara ren och vi tar helt på oss det här. Vi kommer att prata med personalen och ge en skriftlig redovisning av vad vi gör, säger Bo Lang och uppmanar Lena Johnsson att fylla i en blankett för klagomål och synpunkter.

Inger Sarliden förklarar att de inte kan kommentera det enskilda fallet i nuläget, men att det kommer att utredas. Hon tillägger att det finns tid avsatt för personalen som jobbat dag att ta hand om och tvätta kläder. Det finns också tvättmöjligheter på stället.

– Det är självklart att det inte ska gå till så här, säger hon.

– Vi ser mycket negativt på det som har hänt, men det är positivt att vi får det rapporterat direkt på det här sättet, säger Bo Lang.

Väcker frågor

Händelsen väcker många frågor, menar Lena Johnsson.

– Om man tar hand om tvätten på det här sättet så kan man ju undra hur de tar hand om henne. Tvättar de henne? Är de snälla mot henne?

Hon berättar att Anne kan vara allt från tre till 15 år i utvecklingen och att hon reagerar som ett litet barn när hon inte trivs och vill protestera. Det vill säga vägra äta eller kladda på toaletten.

– Vi har aldrig de problemen hemma. Då hade jag aldrig orkat. Men oron finns där när man hittar blåmärken på konstiga ställen. Hur har hon det egentligen när vi inte är där och varför blir hon så arg? Vilken personal är det man anställer?

Foto: Bosse Nilsson

INTERNAL INTERNAL
Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.