”Skillnad på benbrott och en spricka i foten”

När tvååriga Izabell Stenholmer skadade foten på lekplatsen tillkallades ambulans. Flickan fick inte följa med, utan mamman fick själv ta sig till sjukhuset så flickan kunde få sitt ben gipsat. Något mamman Ulrica Stenholmer kritiserade i gårdagens Kristianstadsbladet. Ambulanspersonalen har inte samma bild av händelsen som mamman har.
Kristianstad • Publicerad 18 juni 2014
Izabell Stenholmer var otröstlig när hon skadade foten.
Izabell Stenholmer var otröstlig när hon skadade foten.Foto: 

– Jag har pratat med ambulanssköterskan och han var tagen och berörd av artikeln. Han blev ledsen då han tyckte att han gjorde ett bra jobb, säger Maria Janson, ambulansöverläkare nordöstra Skåne.

Enligt Maria Janson hade ambulanspersonalen tillsammans med mamman och mammans väninna kommit överens om att de själva skulle ta sig till akuten.

Mamma Ulrica Stenholmer tyckte i gårdagens Kristianstadsbladet att ambulanspersonalen uppträtt nonchalant och hon blev upprörd när han sa till flickan att det går att bota med lite glass.

– Vi upplever inte att han har varit nonchalant. Den här lösningen kom när väninnan sa att hon skulle köra. Det med glassen hade han sagt för att avleda flickan och det är ett knep vi använder. Tyvärr har detta blivit missuppfattat, säger Maria Janson.

Ambulanspersonalen ska alltid kontakta en läkare för rådfrågning när det är ett barn de undersöker. Gjordes det i det här fallet?

– Nej, han hade missat det.

Borde barnet fått åka med ambulans?

– Sannolikt hade ingen av oss läkare inom det regionala läkarstödet (RLS är läkarstöd per telefon som ambulansteamen alltid kan kontakta) tyckt att det behövts ambulans då barnet inte krävde smärtstillande eller vård under färd. Det fanns inga tecken på hotande cirkulation eller blödning. Då går det bra att åka med egen bil.

Vad är det för prioritet på ett sådant här ärende?

– Det är skillnad på ett benbrott och en spricka. Man tittar på benet och är det ingen hotande cirkulation, misstänkt stor blödning eller nedsatt känsel nedanför den misstänkta skadan, då är det inte så akut att man behöver köra med blåljus utan man har tid på sig.

Har ärendet högre prioritet för att det är ett barn?

– Om det är en spricka så är det medicinskt sett ingen skillnad. Sen kan det finnas psykologiska faktorer att man prioriterar ett barn. Det viktiga är inte att åka ambulans eller egen bil i en sådan här situation, utan att barnet känner trygghet.

Mamman har inget körkort. Om inte väninnan hade erbjudit skjuts, hur hade ni då löst situationen?

– Då hade man fått fundera om hon ska få åka med och man hade löst situationen på plats. Om sjukresa eller taxi hade tagit för lång tid hade hon fått åka ambulans.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Taner Caliskan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.