Skjuter för att döda

17-åringen och 23-åringen planerar en hämnd för den kränkning 17-åringens familj utsatts för. 17-åringen skaffar två pistoler i syfte att skjuta 20-åringen, som hade rykte om sig att "regera" på området.
Kristianstad • Publicerad 5 februari 2008

Varifrån 17-åringen köper vapnen har han inte velat berätta. Men vice chefsåklagare Pernilla Åström säger, när hon sammanfattar sin sakframställan, att ett av vapnen tidigare använts vid ett mycket allvarligt brott i Göteborgstrakten där det sitter personer frihetsberövade som tillhör det kriminella nätverket Brödraskapet.

Enligt åklagaren har 17-åringen, 23-åringen och de två andra åtalade, 18 och 20 år, varit överens om att man skulle ge sig på 20-åringen och alla känner till vapnen.

- 17-åringen skjuter för att döda, säger Pernilla Åström.

Inget sägs, han springer fram och skjuter på cirka en meters håll. Han bär rånarluva. Rånarluva har också 20-åringen, som bevakar chauffören som skjutsat dit 20-åringen, på sig. Han är beredd att skjuta om det behövs, båda pistolerna är skarpladdade.

- Alla stöttar varandra, 17-åringen stöttas att skjuta, säger Pernilla Åström.

Åklagaren menar att alla fyra har uppsåt. Att de sammanstrålar strax efter, när 23-åringen får vapnen som han sedan gömmer i en ventilationstrumma i en källare, tyder på att de var överens om gärningen.

Fyra dagar efter skjutningen träffas 23-åringen, 20-åringen och 18-åringen hemma hos 23-åringen. De pratar om vad som ska sägas om de åker fast. Precis efter mötet grips 18-åringen. Samtliga fem åtalade förnekar brott.

17-åringens försvarsadvokat Arne Gustafsson säger att 17-åringens avsikt inte var att döda 20-åringen. 17-åringen var orolig och rädd att 20-åringen, som han visste var kriminellt belastad, skulle ge sig på hans familj.

- Han gör en mantelrörelse, sedan går allting fel. Två skott går av, jag vill kalla dem vådaskott, säger Arne Gustafsson.

23-åringen förnekar att han känt till att brorsonen skaffat vapen. Han var oförberedd på att det skulle bli skottlossning. 20-åringen, som enligt åklagaren bevakade chauffören, säger att han trodde att vapnet han bar var en låtsaspistol. 18-åringen hävdar att han inte hade någon uppgift den kvällen utan att han bara hängde med de andra.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.