Skjutvapen i Skånes hemvärn har redan besiktigats

Försvaret kallar in 5000 av hemvärnets skjutvapen som inte besiktigades förra året. Det handlar mestadels om automatgevär som finns hemma hos hemvärn och som inte visats upp för inspektion enligt de regler om vapenhantering som finns.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2001

Försvaret vill se till att vapnen inte hamnar i fel händer. – Hemvärnsmannen kan ha fått sitt vapen stulet och inte uppgett det själv, sålt det eller på annat sätt avhänt sig vapnet så att det har hamnat i kriminella grupperingar. Det är det farligaste vi ser framför oss, säger Svante Andersson, chef för säkerhetsavdelningen på försvarshögkvarteret. Besiktningen sker en gång om året i samband med hemvärnets övningar, fast i vissa områden kan det vara problem med att hemvärnsmän inte kommer till övningarna Det obesiktigade vapnet måste visas upp före den sista november. Den som inte gör det måste återlämna sitt vapen och riskerar annars att bli polisanmäld. Nils-Olov Johansson som är chef för Skånska dragongruppen i Hässleholm, berättar att samtliga 3000 vapen som finns hos hemvärnsmännen i norra Skåne, är kontrollerade. – De sista kontrollerna för året ute bland de 37 hemvärnskompanierna slutfördes i förra veckan. – De flesta av hemvärnsmännen har sina vapen förvarade hemma. Kulsprutor, granatgevär och en signalpistol förvaras centralt, säger Lars Göran Rytterdahl, kompanichef, Kristianstads hemvärnskompani. – Vi märker en tendens att fler och hemvärnsmän inte vill ha vapnen hemma utan väljer att ha vapnen förvarade i övervakade vapenkasuner, berättar Nils-Olov Johansson. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström och Ewe Nilsson 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.