Skola anmälde familj efter anonyma tips

Föräldrar till en elev på en skola i kommunen har anmält skolan till Skolverket. Detta efter att ryktesspridning och anonyma tips har lett till att skolan anmält familjen till socialförvaltningen, utan att varken informera familjen eller kontrollera sanningshalten i ryktena.
Kristianstad • Publicerad 12 juli 2008

Socialen har enligt föräldrarna lagt ner utredningen. - Vi känner oss oerhört kränkta hela familjen. Allt detta, hela denna historia, har medfört att vårt barn har fått höra det ena fula ordet efter det andra från barn i skolan, även anonyma skrivelser på msn och bilddagboken. Får det verkligen gå till så här, undrar föräldrarna som vill att Skolverket ska undersöka skolans rutiner. Föräldrarna har full förståelse för att skolans personal har skyldighet att anmäla om barn far illa, men menar att skolan skött det mycket dåligt. - Varför blev inte vi kontaktade av skolan? Områdets skolchef har skrivit till familjen och menar att det är tjänstefel att avstå från en anmälan till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Samtidigt konstaterar skolchefen att en skolsköterska i regel måste inhämta elevens och/eller målsmans tillstånd att lämna vidare en upplysning som lämnats till skolhälsovården. Vilket inte gjorts i detta fallet. Med anledning av det som hänt har samtal med berörd personal genomförts och all personal på skolan fått utbildning i sekretessreglerna.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.