Skolchef till försvar

Kristianstad • Publicerad 6 maj 2003

Varje skolområde behöver en buffert, menar Dan Samuelsson, skolchef i område två, Näsby-Balsbygden, med anledning av kritiken som Lärarförbundets Odd Skyllberg i lördagens Kristianstadsbladet riktade mot att flera skolområden visar upp överskott från förra året.

Näsby-Balsbygden hade ett överskott på drygt 1,7 miljoner förra året och stod därmed för över en tredjedel av för- och grundskoleområdenas samlade överskott från 2002. Detta innebär inte att man snålat, enligt Dan Samuelsson.

– 1,7 miljoner kan låta mycket men det är inte ens två procent av totala budgeten, säger han och påpekar att området har som mål att ha en buffert på cirka en procent av budgeten.

– Bun har ett helt nytt budgetsystem som går ut på att områdena får pengar varje månad för de barn som går i området.

Om barn flyttar går de sällan i samma klass/grupp, vilket innebär att det inte går att minska på personalen.

– Det innebär att vi förlorar pengar. Budgetsystemet är tydligt och bra, men innebär att vi måste ha en viss marginal, säger han och tillägger att han, liksom merparten av områdets åtta rektorer är nya på sina poster.

– Vi behövde detta året till att lära oss vad vår verksamhet behöver, säger han.

– Politikerna har valt att föra över resurser från år till år. Jag, och många med mig, ser detta som flerårsbudgetar. Det man inte gör ett år kan man göra året därpå, säger han och berättar att man i år ökar bemanningen i förskolan med två tjänster vilket motsvarar 0,1 tjänst per förskoleavdelning.

– Jag tror att det tär på personalen med ständiga nedskärningar. Nu har vi pengar och behöver inte skära ner.

Samuelsson menar att Skyllbergs kritik tydliggör det nya resursfördelningssystemet, där varje skolområde har ansvar för sin budget.

– Det blir ett annat arbetssätt för facket också. Odd arbetar centralt och har inte inblick i allt vi gör, säger Dan Samuelsson och berättar att han bjudit in Odd Skyllberg till samtal nästa vecka.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.