Annons

Skolläkare kräver diskussion

Kristianstad • Publicerad 25 september 2003

Efter upptäckten att en skolsköterska i kommunen inte journalfört sina elevers hälsokontroller krävs även en diskussion om sköterskornas arbetssituation. Det menar skolläkare Anders Paradis.

Paradis arbetar som rådgivande läkare åt skolhälsovården i Kristianstad, och har suttit med i det första sammanträde som handlat om den sköterska som under tre och ett halvt år låtit bli att dokumentera hälsokontroller och andra rutinkontroller av sina elever på en skola i kommunen.

Annons

– Det här kom som en stor överraskning, en negativ överraskning, när det blev känt att sköterskan inte fört journal. Den bild vi haft av henne har varit att hon skött sig väl, och det är väl därför vi inte har märkt något, säger han. Anders Paradis ser det som nödvändigt att utreda rutiner och ansvarsfrågor i det inträffade, men vill också lyfta frågan om skolsköterskornas arbetssituation.

– Det är ju uppenbart att många individer inom vård som skola inte orkar med sin arbetssituation. Det är viktigt att diskutera både bland sjuksköterskor och i ledningen hur man hanterar en situation som blir för tung, säger han.

Som rådgivande skolläkare ser han att skolsköterskornas ofta arbetar ensamma, vilket inte förbättrar situationen.

– Det motsäger inte att rutiner och ansvar måste utredas. Men resurserna för att ändra arbetssituationen besitter inte verksamhetschefen eller sköterskorna. Det är förvaltningen och kommunen som handhar denna del, konstaterar han.

Samtidigt påpekar han att kommunens ekonomiska resurser, som alla vet, är begränsade. Vad gäller de medicinska konsekvenserna för de drygt 200 elever vars besök hos skolsköterskan inte journalförts uttalar han sig försiktigt:

– Vi vet ännu inte omfattningen av vad som gjorts och inte gjorts. Vi utreder det så fort vi kan, säger han.

– Vi har meddelat socialstyrelsen, tillsatt en intern utredning, har en annan sköterska anställd och går igenom vad vi missat och vad vi kan rätta till. Vi sköter detta öppet och försöker göra vad vi kan, kortsiktigt och långsiktigt.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons