Skolmat kan förbli gratis

Mars ser bättre ut än februari. Därför kommer troligtvis inte besparingarna inom förskolan att genomföras fullt ut. Och gymnasiets skolmat kan förbli gratis.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2009
Skolmaten kan förbli gratis i Kristianstads gymnasieskolor. BILD: SCANPIX
Skolmaten kan förbli gratis i Kristianstads gymnasieskolor. BILD: SCANPIXFoto: 

Att ett väntat underskott på 13 miljoner kan tas emot med glädje är förstås lite svårt att ta in. Men eftersom det såg fem miljoner värre ut för en månad sedan är barn- och utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson (FP) lättad. Och övertygad om att de sparkrav som förvaltningen föreslagit troligtvis kommer att lättas något.

– Vi kommer inte att fatta något beslut förrän tidigast om en månad, men det arbete som skolområdena hittills gjort har varit riktigt bra. Det gör att vi med stor sannolikhet inte behöver minska elevpengen för förskolan i den grad som föreslagits. Förslaget att minska förskolans elevpeng med nio procent har fått personal, föräldrar och fackförbund att reagera skarpt. Att ekonomin nu ser något bättre ut gör att minskningen blir mindre, men en viss besparing kommer man inte undan enligt Pierre Månsson:

– Nej, det behövs fortfarande. Exakt hur mycket det blir kan jag inte säga idag, men hade beslutet fattats i tisdags hade det inte varit på nio procent, utan mindre än det.

Att skolområdena lyckats minska sina underskott ser han som positivt, men poängterar att det inte handlar om regelrätta besparingar. Det handlar istället om att verksamheten har fått anpassas när det finns färre barn i grundskolan.

– Det är något man skulle påbörjat för några år sedan, men inte lyckats med fullt ut. Men nu har man tagit tag i det och då ser det bättre ut. I flera skolområden har det inneburit att man slagit samman två små små klasser till en större, och satt in åtgärdsplaner som nu får beröm av politikerna. Men en del av underskottet är svårare att åtgärda, menar vice ordförande Anders Tell (S). Det är de nio miljoner som främst härrör från de utökade förberedelseklasserna samt att fler elever valt friskolor på gymnasienivå eller sökt sig till andra kommuners skolor.

– Det var en kraftig ökning av sådana ansökningar i höstas, som inte kunde förutses när vi la budgeten.

Därför finns ett förslag om att sänka elevpengen till gymnasiet, enligt politikerna det enda sättet att hantera den kostnaden på. Utöver att komma till rätta med de underskott som finns, väntas också kommunfullmäktige fatta beslut om att nämnden ska spara en halv procent av sin ram. Det vill säga sju miljoner kronor.

– Det är då vi tvingas ta till besparingarna, förklarar Pierre Månsson som trots allt ser något ljusare på framtiden.

Det går, menar han, åtminstone åt rätt håll. Och det är därför det aviserade sparförslaget troligen inte kommer att genomföras fullt ut.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.