Annons

Skolmjölkens dag firas över hela världen

Över hela världen firas i dag skolmjölkens dag. I Sverige har fri mjölk serverats i skolan sedan 1946. I dag är EU med och stöder detta, vilket minskar kommunens kostnader.
Kristianstad • Publicerad 26 september 2001

Bakom skolmjölkens dag står FN-organet FAO, för Sverige är inte det enda landet i världen som vill att barnen ska dricka mjölk, eftersom den anses ha stor betydelse för barnens hälsa. Mjölk i skolan värnas också på EU-nivå och unionen bidrar ekonomiskt till att medlemsländernas ska kunna servera barnen mjölk i skolor och förskolor. EU-stödet gör att kostnaderna för varje enskild kommun minskar betydligt. Förra året handlade Kristianstad kommun mjölk för cirka två miljoner kronor och fick drygt 750000 kronor i EU-bidrag, som dock skulle gå till inköp av bland annat ost och fil också. Ingrid Ottosson är skolmålsbiträde på Centralskolan och hon handlar 60 liter mjölk om dagen. – Jag tycker att åtminstone de mindre barnen ska dricka mjölk, eftersom de behöver kalktillskottet, förklarar hon. Centralskolan serverar bara mellanmjölk eller vatten till måltiderna. Generellt dricks det aningen mer mjölk än vatten på skolan, men sommartid är det fler som väljer vatten. – Jag har också märkt att elever, framför allt från gymnasiet, ibland väljer att hoppa över en måltid som de inte gillar och istället dricker de då tre eller fyra glas mjölk och äter en smörgås, berättar Ingrid Ottosson. Själv dricker hon också gärna mjölk. – Ja, det blir ungefär två glas mellanmjölk om dagen, säger hon. Hennes kollega på Fröknegårdsskolan heter Henrik Wellander. Han handlar cirka 80 liter mjölk om dagen. Hans skola erbjuder eleverna såväl mellanmjölk som ekologisk mjölk och standardmjölk. Därutöver även vatten och ibland juice. – De flesta väljer mellanmjölken, berättar han. Även han anser att det är bra om eleverna dricker mjölk. – Det är nyttigt och innehåller många viktiga näringsämnen, förklarar han. Personligen slukar han omkring en halvliter mellanmjölk dagligen. Enligt Mjölkfrämjandet som ingår i Svensk Mjölk, de svenska mjölkböndernas och mejeriindustrins kunskapsorganisation, dricker vi drygt 110 liter mjölk per person och år i Sverige. För 60 år sedan var den siffran betydligt högre. Då drack varje svensk drygt 186 liter mjölk om året. I dag ligger Sverige bara på femte plats i världen bland de länder där befolkningen dricker mest mjölk. Listan toppas av Irland, följt av Finland, Island och Spanien. peter.maunula @kristianstadsbladet.se Fakta / Mjölk n Innehåller de flesta av de näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring är ungefär lika stort hela livet och experternas rekommendation är en halv liter mjölk, eller motsvarande mängd mjölkprodukter, om dagen. Mjölk innehåller kalcium, protein, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, vitamin A och D, zink, selen och jod.

Av Peter Maunula 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons