Skolor anställer sexdömda

Personer dömda för sexbrott ska inte få jobba med barn. Ändå förekommer det att kommuner brister i granskningen när vikarier anställs. Något som Kristianstad och Östra Göinge kan ha gjort.
Kristianstad • Publicerad 10 mars 2008

I söndagens program i Kalla fakta framkom det att flera av kommunerna i landet brister i granskningen av vilka personer som anställs på förskolor och i skolor. Trots att kommunerna enligt lag måste begära utdrag ut belastningsregistret kan personer dömda för sexbrott mot barn ha anställts.

Kristianstads kommun är en av de kommuner som kan ha brustit i sin begäran att vikarier ska lämna kopia ur belastningsregistret.

Kenth Olsson, skolchef i Kristianstads kommun, kom på måndagen tillbaka efter en semester och har varken sett programmet eller fått någon information om dess innehåll.

- Har vi inte kontrollerat att någon anställd inte lämnat utdrag ur belastningsregistret är det fullständigt oacceptabelt. Vi har dryftat detta med jämna mellanrum, säger han.

Att anställa vikarier hanteras på olika sätt inom respektiva skolområde.

- Men det är rektorerna som har ansvaret för det.

- Vi har möte med skolcheferna på onsdag, jag får ta upp det med dem. Det här måste fungera till hundra procent.

Bertil Ängqvist, skolchef i Östra Göinge kommun, fick på måndagmorgonen vetskap om att det kan ha funnits vikarier anställda i kommunen dömda för sexbrott.

Vad var din reaktion när du fick reda på det?

- Jag blev förvånad att det skulle finnas. Vi har haft det uppe flera gånger sedan lagen kom 2001 om att kräva utdrag ur belastningsregistret.

När hade ni frågan uppe senast?

- Det kan jag inte säga, några gånger om året.

Vad gör ni nu?

- Vi har skickat ut ett mejl om att det här måste fungera. Att anställa vikarier ligger långt ute i organisationen. Vi får gå igenom och se om det falerat någonstans.

Vet du om det finns någon vikarie som är dömd för sexbrott och som fortfarande är anställd i dag?

- Nej, vi vet inte så mycket mer, utan vi får gå igenom det här.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.