Skyddsarbete i väntan på dispens

De flesta av Kommunals medlemmar återgick i måndags till sina arbeten, och i går morse gick elektrikerna tillbaka, efter besked om att förhandlingarna skulle återupptas.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2003

Fortfarande råder dock nyanställningsblockad inom äldre- och handikappomsorgen, vilket hittills har tvingat befintlig personal till ett omfattande övertids- och merarbete. Men smärtgränsen är nådd för de flesta, så dispensansökningarna ökar och i väntan på beslut har skyddsarbete i flera fall beordrats. – Vi får in fler och fler dispensansökningar och de flesta beviljas, men på många håll är situationen så akut att man inte har kunnat vänta på svar, utan har beordrat skyddarbete istället, berättar Pia Hallqvist, ordförande i Kommunals sektion för omsorgen i Kristianstad. Vad hon vet har vårdtagarna dock inte känt av den ansträngda situationen hittills. – Vi är helt överens med arbetsgivaren om att upprätthålla en normal standard inom handikapp- och äldreomsorgen, förklarar hon. Inför nyanställningsblockaden, som trädde i kraft den 23 april, rådde enligt henne febril aktivitet för att täcka upp den frånvaro, som var känd då. Men den framförhållningen är sedan länge överspelad. Ingvar Forsberg, kommunens förhandlingschef, bekräftar att övertids- och mertidsuttag inte längre är en framkomlig väg för att lösa personalbehoven, eftersom befintlig personal inte orkar arbeta mer än de redan gör. – Vid akuta sjukdomsfall blir det kris, eftersom dispenserna kan ta upp till fem dagar att få beviljade, så därför beordras istället skyddsarbete, förklarar han. Totalt rör det sig enligt honom om cirka 75 dispensansökningar från handikapp- och äldreomsorgen hittills under konflikten, varav de flesta har beviljats. – Men nu kräver Kommunal uppgifter om övertids- och mertidsuttag för varje ansökan och det är vi inte glada för, eftersom det dels komplicerar och fördröjer processen, dels skapar en känsla av att man inte blir trodd ute i verksamheterna, berättar han. Även om konflikten får en lösning inom kort, så är han orolig för framtiden. – Folk har fått jobba så hårt att det riskerar märkas på antalet sjukskrivningar framöver, befarar han. Peter Maunula 044-185562 peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.