Annons

Skyddskläder byts inte ut

Läsåret kunde ha börjat bättre, anser flera elever på Wendesgymnasiet. Trångt i klassrummen och ont om personal, individuella val som inte blir av, skyddskläder som inte byts och ett uppehållsrum som försvinner är några orsaker till missnöje.
Kristianstad • Publicerad 7 september 2003
Sebastian Persson och Christoffer Olsson på energiprogrammet har fått en uppsättning skyddskläder, som ska räcka alla tre åren.
Sebastian Persson och Christoffer Olsson på energiprogrammet har fått en uppsättning skyddskläder, som ska räcka alla tre åren.Foto: 
– Vi är bekymrade över kvaliteten på vår utbildning, säger i bortre raden från vänster Sandra Johansson, Mona Mohammed och Tomas Norrman samt närmast från höger Josefine Johnsson, Amanda Lennartsson och Camilla Lundblad. Bilder: Willy Alm
– Vi är bekymrade över kvaliteten på vår utbildning, säger i bortre raden från vänster Sandra Johansson, Mona Mohammed och Tomas Norrman samt närmast från höger Josefine Johnsson, Amanda Lennartsson och Camilla Lundblad. Bilder: Willy AlmFoto: 

Elever som går andra året på barn- och fritidsprogrammet är bekymrade över kvaliteten på sin utbildning. Allas individuella val har inte gått att genomföra, exempelvis i franska för några och i teckenspråk för flera.

Bantade kurser, kurser som krockar med varandra, dålig planering med hål på fyra timmar i schemat, klassrum som inte räcker till och otillräckligt med lärare. Eleverna radar upp exempel på exempel.

Annons

– Det heter att skolan har ont om pengar, säger Josefine Johnsson.

– Men vart tar pengarna i så fall vägen? Det här är inte saker som vi själva kan ta ansvar för.

Klassen med 23 elever har redan upplevt fem olika klassföreståndare och har inte haft ordentliga utvecklingssamtal. En enda specialpedagog anser de inte räcker till. Från annat håller kommer kritik från tredjeårseleverna på energiprogrammet. De utrustades med skor, byxor och tröja när de började på skolan. En uppsättning skyddskläder som ska täcka hela utbildningstiden.

– Men det gör de inte, säger Sebastian Persson och får medhåll av Christoffer Olsson.

– Jag har tvingats att ta med egna kläder, säger han.

– Vi använder de tre gånger i veckan och vill inte bli skadade av vinkelslip, svetsloppor eller annat. Vi är dessutom ute hos företag på praktik och då är det inte roligt att komma i trasiga kläder.

Killarna är också bekymrade över sitt uppehållsrum. Det försvinner från dem, för att i stället bli bildsal åt andra.

– Det är katastrof, då har vi ingenstans att vara på alla raster, säger Christoffer Olsson. Skolchef sedan januari i år är Ewa Kristensson och skolans båda rektorer Karin Nilsson och Barbro Rischel är nya från och med i höst.

– Man ändrar inte en organisation med bristande struktur på bara en månad, men vi ser ljust på framtiden, säger Ewa Kristensson.

– Jag ser brister i kommunikationen som orsak till flera problem. Det måste vi bli bättre på, eftersom vi bygger skolan tillsammans och med ömsesidig respekt.

Annons

Hon ser en viss otålighet hos eleverna vad gäller individuella valen. Individen väljer, men önskemålen är inte alltid lätta att lösa.

– Vi gör vad vi kan och rättar till efter hand, det är en process som tar tid.

– Är det bara två elever som vill läsa teckenspråk blir det svårt, är det tio är det klart att vi ska ordna det.

Enligt skolchefen har Wendesgymnasiet, med en budget på 41 miljoner kronor, ett sparkrav på 2,1 miljoner.

– Nu bygger vi om och gör tre nya klassrum för barn- och fritidsprogrammet eftersom dessa elever sitter och trängs i grupprum. Det är en viktig arbetsmiljöfråga. Vid ombyggnaden berörs både lärararbetsplatser och energiprogrammets uppehållsrum. Naturligtvis ska vi skapa ett nytt uppehållsrum för energiprogrammet, säger hon. Skyddskläderna och pengarna till detsamma behöver skolan se över.

– I dialog med lärare och elever måste kanske budgeten omprioriteras, så att mer pengar avsätts till skyddskläder.

Från skolchefens sida är önskemålet att få se mer aktiva elever i elevrådet och bättre deltagande i skolkonferenserna.

– Dels för att nå ut med information till eleverna och dels för att eleverna ska påverka besluten.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Norra Åsum
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons