Skyddsvallen sjunker
De regelbundna kontroller som kommunen genomför visar att skyddsvallen på vissa ställen har sjunkit upp till en meter och förflyttat sig inåt land en dryg decimeter.
Ju mer nya massor som läggs på vallen, desto mer sjunker den.
– Under vallen är det lager av lera,sand och gyttja. Gyttjan är inte konsoliderad, det vill säga den har inte gjorts hårdare och fastare genom att pressa ut vatten ur den, för de laster man har pålagt den, säger Björn Carlqvist, avdelningschef på kommunteknik inom C4 Teknik. Han säger att vallens sättning inte är att betrakta som något oförutsett.
Snarare är det så att man visste att man inte visste hur marken under vallen är beskaffad.
– När vi hade det akuta läget 2002 beslutade man att man skulle stärka vallen genom "aktiv design", vilket innebär att vi inte vet hur mycket saker och ting kommer att ändras. Beroende på hur vallen sätter sig kan vi se hur det ser ut under vallen. Vi var medvetna om att vi inte kan få reda på allt på en gång.
I och med att vallen fortfarande sjunker och glider är det svårt att nå målet som i dagsläget är att bygga vallen till en höjd på 3,6 meter.
– Om vi lägger på ytterligare massor kommer den att fortsätta sjunka. Det gör att det för tillfället inte är möjligt att bygga den permanenta vallen som ska vara i hundratals år.
– Det vi nu diskuterar är hur vi ska hitta en mellanlösning för 30 år framåt, en lösning som inte belastar vallen onödigt mycket, men ändå klarar högvatten på tre meter. Om vi väntar 30 till 40 år kommer leran att hinna konsolidera sig något mer än i dag, vilket ger andra förutsättningar att bygga en mer långsiktigt fungerande vall därefter. Den permanenta lösningen ska vara långt mer än hundra år. Ett sätt att bygga den temporära vallen är att slå ner en stålspont i den befintliga vallen och kröna den med en betongbarriär.
En förstärkning av tryckbanken bakom vallen måste under alla omständigheter göras, bland annat för att kunna höja banvallen.
– Tryckvallen bör göras så snart som möjligt så att vi kan återställa området med gräs, buskar och gångstråk.
I höst börjar första etappen för att säkra Kristianstad på västra sidan mot översvämningar. Då ska det byggas en 1,2 kilometer lång vall från norr om Bomgatan via Härlövsängaleden på Vilan till Lillön.
I samma etapp ska en pumpstation vid Bomgatan flyttas 50 meter norrut för att kunna forsla dagvatten från Öllsjö, Charlottesborg, Härlöv och Vilan till Helge å över den blivande vallen. Projektet ska vara klart mot slutet av året.
Hittills i vallprojektet har man byggt vallen på östra sidan av Helge å från Eknabben runt Udden till Lastageplatsen.
Den fortsätter utanför Finlandshusen längs med järnvägsspåret upp till Västra Boulevarden.
Norra delen går från järnvägsstationen hela vägen till högskolan. Det som återstår är att bygga ny vall för att skydda resten av västra sidan – Åsumstorp, Helgedal och Hedentorp. Vallbygget kräver också att ett antal pumpstationer byggs om, så att dagvatten kan komma ut. Hela projektet planeras att vara klart under 2012.