Slaget om Syrien hårdnar

Striden om makten i Syrien rasar på flera fronter. I förortskvarter nära Damaskus skjuter armén tungt artilleri mot oppositionens styrkor och civila, medan säkerhetsrådet i FN är djupt splittrat.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2012

DAMASKUS. Styrkor lojala mot Syriens regim genomför en av de största militära offensiverna hittills i den tio månader långa konflikten. Trupperna har angripit flera förorter till Syriens huvudstad, bara någon mil från centrum, som rebellerna tillfälligt hållit. Efter två dagars strider hade regeringsarmén återtagit kontrollen på måndagen.

Familj dödad

Sammandrabbningar rasade samtidigt runt om i landet och minst 21 dödsoffer rapporterades av organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. I oroshärden Homs dödades minst 17 civila, bland offren fanns en familj på sex personer som sköts av militär vid en vägspärr.

Men även säkerhetsstyrkorna drabbades i de strider som bär många tecken av inbördeskrig. Sex säkerhetsmän dödades i staden Hirak när desertörer attackerade en minibuss som de färdades i. Regeringen svarade med att köra in stridsvagnar i Hirak och öppna eld mot civilbefolkningen.

Medan Arabförbundet drar tillbaka sina observatörer från Syrien möts FN:s säkerhetsråd om en resolution på tisdagen. Utkastet kräver bland annat att president Bashar al-Assad lämnar över makten till vicepresidenten. Men skiljelinjen är skarp. Ryssland och Kina motsätter sig kraven.

– Jag har svårt att tro att säkerhetsrådet antar en resolution om Syrien som är meningsfull. Tyvärr blir den nog tandlös. Ryssland vill inte sätta press på en regeringsförändring i Syrien, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Principer och pengar

Rysslands motstånd har både principiella och ekonomiska skäl.

– Ryssland anser att säkerhetsrådet gick för långt i en resolution om Libyen. Nu har Ryssland dragit sina slutsatser och tuffat till sig, säger Bring och hänvisar till resolution 1973 där FN tillät väpnade insatser mot Muammar Gaddafis regim.

Ryssland har dessutom ekonomiska intressen i Syrien.

Även Kina, som likt Ryssland har vetorätt i rådet, är emot en skarp resolution då Kina anser att FN inte ska lägga sig i ett lands interna angelägenheter.

Ett ryskt försök att komma förbi FN genom att föreslå fredssamtal i Moskva mellan regimen och oppositionen förkastades omedelbart av syriska regimkritiker.

INTERNAL INTERNAL
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.