Annons

Slakteriet stängde efter en brand

En brand utbröt på Scan i Kristianstad på fredagen. Styckningen och charken kunde starta igen men slakteriet är stängt till på måndag.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2009
Slakteriet stängde. En brand stoppade produktionen på Scan. Bild: Ronnie Smith
Slakteriet stängde. En brand stoppade produktionen på Scan. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Larmet om branden kom till räddningstjänsten strax före nio. Det hade börjat brinna i ett ställverk till en kylanläggning.

– När vi kom hit var det kraftig rökutveckling, men branden var koncentrerad till ställverket, säger Johan Sjöberg, som är brandingenjör. Med hjälp av kolsyresläckare var branden snabbt släckt. Räddningstjänsten kunde sedan övergå till kontroll och att ventilera ut rök.

Annons

– Kylanläggningen är ganska central i verksamheten. Hela ställverket måste kopplas om eller bytas ut, säger Johan Sjöberg.

Sara Hoff, som är informatör på Scan i Kristianstad, berättar att branden orsakade strömavbrott. Och det har fått konsekvenser.

– Slaktdelen i produktionen ligger nere. När man slaktat kroppen kyler man ner den. Eftersom vi inte kan kyla ner de slaktade kropparna kan vi inte fortsätta slakta. Däremot är styckningen och charkdelen fortfarande igång, säger hon. Elektriker startade genast jobbet med att åtgärda problemen. Företaget hoppas så fort som möjligt kunna komma igång igen.

– Vi räknar med att det kommer i gång på måndag. Just nu höjer vi takten på anläggningen i Skara och vi kör upp grisar för slakt dit. Vi hoppas kunna jobba i fatt nästa vecka. Att vi har ett stopp i produktionen påverkar oss. Vi måste åtgärda det som brunnit och hur mycket vi förlorar på detta vet jag inte i nuläget, säger Sara Hoff.

Jerker Hagman;Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons