Slakttransporter blev fotograferade

Kristinstad Artikeln publicerades
Skåne Pig Save stod under torsdagen utanför Scan och fotograferade alla djurtransporter som anlände.
Foto:Sigrid Nurbo
Skåne Pig Save stod under torsdagen utanför Scan och fotograferade alla djurtransporter som anlände.

Sju personer från lokala djurrättsrörelsen Skåne Pig Save syntes på torsdagen utanför Scan i Kristianstad. Liksom ditkallade vakter.

För att uppmärksamma förbipasserande och allmänhet om hur grisarna har det under transporten till slakteri stod idag, torsdag, en grupp med djurvänner utanför Scan i Kristianstad.

– Vi kom vid niotiden och vi kanske stannar till lunch. Vi får se, säger Mervi Harjuniemi och skyndar sig fram för att fotografera ännu en djurtransport som blinkar in mot slakterianläggningen.

– Det är ofta öppna transporter som går att se in i, säger Rebecca Hansson som inte tycker det är rätt att äta djur och genom Skåne Pig Save vill uppmärksamma allmänheten på hur slaktdjur behandlas. Den lokala Skånegruppen är en del av Save-rörelsen organiserad i flera länder med fokus på olika djur.

  – Idag är det kallt med minusgrader, säger Mervi Harjuniemi. Men det är ofta inget som transporten tar hänsyn till.

  Bilderna tänker de sedan lägga upp i sociala medier för att visa hur grisarna har det under transporten, vilket inte är bra enligt de engagerade i Skåne Pig Save.

  Men de är inte ute efter att hänga ut någon chaufför eller förstöra för Scans verksamhet mer än på så vis att de vill att människor slutar köpa och äta kött, säger de. Det är inte heller en demonstration de utför.

  – Vi kallar det för en "vigil", på svenska ungefär "en vaka", säger Mervi Harjuniemi.

  Varför just Scan i Kristianstad?

  – Det är ett stort slakteri i Skåne och ganska enkelt att ta sig till med tåg och så.

  Så sent som i november utförde Djurrättsalliansen en manifestation utanför Scan.