Slut på importstopp för kött- och mejerivaror
–Mul- och klövsjuka är en allvarlig sjukdom som det är mycket viktig att vi inte får in i Sverige, säger jordbruksminister Margareta Winberg. Sjukdomen kräver hög vaksamhet mot smittorisken och måste därför kontinuerligt och noggrant övervakas.
–Risksituationen i Europa har emellertid under den senaste veckan utvecklats i positiv riktning, bland annat visade sig de misstänkta fallen i Danmark och Tyskland vara falska. Också informationen från Storbritannien tyder på ökningstakten där har avtagit.
Norge hävde på fredagen att häva restriktionerna för privatimport av kött- och mjölkprodukter från Sverige och EU-länder som inte nåtts av mul- och klövsjukan. –Jag håller med regeringen om att det idag finns vissa positiva tecken på att smittan är under bättre kontroll, men vi har också sett att utvecklingen kan vända mycket snabbt. Därför fortsätter vi att följa utvecklingen dag för dag, säger Ingbritt Irhammar, generaldirektör för Jordbruksverket.
–Min innerliga förhoppning är att vi trots att förbudet mot privatinförsel upphävts kan lyckas hindra att smittan kommer till Sverige.
–Som central djurskyddsmyndighet är det en av Jordbruksverkets huvuduppgifter att förhindra att allvarliga sjukdomar kommer in i landet. Mul- och klövsjukan innebär stora lidanden för djuren och får allvarliga konsekvenser för djurskyddet.
det svenska djurskyddet har för övrigt satts på undantag då länsveterinärerna inte hinner med den uppgiften utan måste dag ut och dag ta hand om alla ansökningar om transporter av djur till slakterier. Skåne hör tillsammans med Halland och Bohuslän till de områden som bedöms ha störst risk att drabbas av mul- och klövsjukan om den når Danmark. Beredskapsplaner finns enligt vad Kristianstadsbladet erfar klara hos jordbruksverket.
Även inom Lantbrukarnas Riksförbund följer man utvecklingen mycket noga. LRF har tagit fram speciella skyltar, som lantbrukarna kan sätta upp vid betena för att informera om riskerna. De finns redan klara och kan laddas hem från Internet av bönderna.
Bönderna vill inte ha några besökare i hagarna och inga matrester får kastas i naturen. Diskussioner har även förts att hålla djuren inomhus.
–Det är upp till varje enskild bonde/djurägare att bestämma om han eller hon skall hålla sina djur inomhus eller släppas ut på bete, förklarar Gunnela Ståhle på LRF.
eje.johansson
@kristianstadsbladet.se