Annons

SM i plåtslageri ska locka unga till yrket

För 15:e gången arrangerades igår, på Wendesskolan i Kristianstad, en lokal uttagningstävling till SM i plåtslageri. Fem ungdomar ställde upp. Vinnare blev Martin Svensson, Färlöv, vars arbete nu skickas till Stockholm för bedömning av en central tävlingsjury.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001
Kim Magnusson, Bjärlöv, var en av fem deltagare och här är han i färd med att lösa sin uppgift.
Kim Magnusson, Bjärlöv, var en av fem deltagare och här är han i färd med att lösa sin uppgift.Foto: SM i plåtslageri 2001.

En som varit med alla gångerna, fast som jurymedlem, är Rolf Svensson från Klingströms plåt i Hässleholm. Han har bedömt deltagarnas prestationer.

– Genom tävlingarna slår man på trumman för plåtslagaryrket och sprider information om ett hantverk som kan locka många händiga ungdomar, säger han. Årets uttagningstävlingar äger rum i 15 av landets gymnasieskolor. Man tävlar på skoltid och tidsbegränsningen för utförande av tävlingsbidragen var satt till sex timmar.

Annons

– Ungdomarnas uppgift var att göra ett murbeslag i 0,6 mm tjock förzinkad plåt och på det skulle de då falsa en stuss som är konisk och en rak bit, förklarar Rolf Svensson. Att man håller SM i plåtslageri är också för att det skall vara en sporre för ungdomarna att ge sig in på detta yrke. Det behövs verkligen folk inom denna yrkeskategori.

– Konjunkturen inom byggsektorn är på väg upp efter att varit i botten på 90-talet. Då kunde vi inte erbjuda ungdomarna arbete eftersom inte våra egna hade jobb. Marknaden skriker nu efter branschfolk. Därför måste vi få eleverna motiverade och få dem att välja just vårt yrke, förklarar Rolf Svensson.

Plåtslageri-SM 2001 är ett samarrangemang mellan arbetsgivare och fackförbund, i regi av Plåt- och Ventilationsbranschernas Yrkesnämnd (PVYN). Riksfinalen avgörs under Sydbygg-mässan i Malmö den 8 mars.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons