Annons

Snabbare adoption på nätet

Kina började 2008 med webbaserad adoption för barn med särskilda behov. Det är en gräddfil in i systemet för de par som vill ta extra ansvar, tid och resurser för sin nya familjemedlem. Fler och fler blivande föräldrar är beredda att göra det.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2011

Annars är det ingen nyhet att svenska familjer adopterar barn med funktionshinder eller andra problem. För 35-40 år sedan var det närmare regel än undantag.

– På 50-60-talen fanns ännu svenska barn att adoptera för dem som önskade sig barn, säger Margret Josefsson på Adoptionscentrum i Sverige.

Annons

När familjer tog hem barn från andra länder var det oftare för att de barnen hade särskilda behov, som inte tillgodosågs i de länder de kom ifrån.

Så småningom ändrades detta och på 70- och 80- talen blev ofrivillig barnlöshet det vanligaste motivet för att adoptera.

Blivande föräldrar som vill gå förbi den vanliga kön kan anmäla adoption av barn med särskilda behov. Då får de förtur både i Sverige och i ursprungslandet. Fler länder än Kina underlättar för de barnen att hitta en familj snabbt.

Kinas onlinesystem ökar takten ytterligare. Mer än hundra adoptionsorganisationer har licens att medverka och får samtidigt information om de barn som finns på listan. Så först till kvarn gäller. När en familj har bokats för ett individuellt barn måste ansökan fullföljas inom 72 timmar. Sedan tar det normalt fem eller sex månader innan barnet kan komma hit.

På den kinesiska listan över barn med särskilda behov finns barn i alla åldrar, från under ett år till tonåringar. Fler är pojkar än flickor. De flesta barnen har flera diagnoser av varierande svårighetsgrad. De kan även ha andra behov av vård och stöd utöver de kända.

Ibland har barnen gått igenom omfattande behandlingar och operationer i Kina och kommer kanske inte att behöva så stora insatser av adoptivfamiljen, men det är inte det vanliga. På sin hemsida upplyser Adoptionscent­rum familjerna om att barnet verkligen behöver särskild behandling och omvårdnad.

Någon särskild kompetens behövs inte för att ta hand om barnet. Men enligt Margret Josefsson förbereder sig föräldrarna väl.

– Många har barn i bekantskapskretsen som har liknande problem, så de brukar inte uppfatta dem som dramatiska.

Hur svåra sjukdomar och handikapp är svenska föräldrar beredda att hantera?

– Barn med mentala handikapp söker vi inte aktivt föräldrar för, säger Margret Josefsson.

Annons

Andra som väljs bort är barn med så svåra sjukdomar att de inte har en chans att bli vuxna, liksom barn med en svår social bakgrund.

– Däremot hittar vi nu familjer till barn med hiv. Det var inte tänkbart för några år sedan.

INTERNAL INTERNAL
Marianne Hedenbro
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons