Annons

Snapsen får sin SMAK

Kristianstad • Publicerad 22 juni 2001
Funktionella säckar. Ann-Christine Claesson sitter bra på kryddsäckarna.
Funktionella säckar. Ann-Christine Claesson sitter bra på kryddsäckarna.Foto: 

Kummin, pommerans, ingefära, vanilj… Vi befinner oss på Absolut Company och vandrar bland stora jutesäckar med allehanda kryddor som luktar starkt.

– Idag har vi mellan 15 och 20 olika kryddor. Men tidigare, när vi också hade likörer, hade vi mellan 40 och 50 olika kryddor, säger Ann-Christine Claesson som är laboratoriechef.

Annons

Kryddorna köps främst via Tyskland men även från ett företag i Fjälkinge. Att krydda brännvin är en hel vetenskap. För att kunden ska kunna vara säker på produkten måste man vara noga med att den smakar likadant från år till år. De leveranser som inte håller måttet skickas tillbaka.

En sensorisk panel kontrollerar kryddorna med näsan som bästa instrument.

– Som sensoriker lär man sig hitta fel och man vet vad man letar efter, förklarar Ann-Christine Claesson.

Förutom en expertpanel, bestående av åtta personer, håller företaget på att utbilda en analytisk panel, vars främsta uppgift blir att kunna beskriva intryck av dofterna.

Det handlar alltså inte om några munskänkar i vanlig mening. Att provsmaka extrakten är ingen god idé eftersom dom är så starka att dom dövar smaken istället.

Det finns olika metoder att tillverka kryddextrakt på. En metod innebär att kryddorna ligger stilla och drar i spriten. Då färgar kryddorna av sig i drycken.

Med en annan metod tillsätts spriten underifrån och pumpas runt – perkuleras – med extrakten i stora perkulationstorn.

Absolut Company i Åhus är de enda i Sverige som tillverkar kryddestilat. Kryddhanteringen startade 1977, och förutom den har företaget även Absolut Vodka som egen produkt.

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons