Snart är drömbilen Tommys

Kristianstad Artikeln publicerades
Motorbloggen drivs av Kristianstadsbladets fotochef sedan 2009. Sedan dess har det formulerats snart 3 000 inlägg. Ett inlägg om dagen ingår i standardutrustningen. Hittas på http://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/.
Foto:Lars Ottosson
Motorbloggen drivs av Kristianstadsbladets fotochef sedan 2009. Sedan dess har det formulerats snart 3 000 inlägg. Ett inlägg om dagen ingår i standardutrustningen. Hittas på http://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/.

Inom kort kan en Opel Rally Kadett -69 rulla in i Tommy Svenssons garage i Hörby. "Det känns helt jäkla galet alltihop", säger motorbloggaren.

Det började med ett inlägg i motorbloggen den 30 januari. Tommy Svensson körde på som han brukar: Ett fullmatat inlägg med det senaste från rallyvärlden.

I slutet fick läsaren se en Blocketannons på hans drömbil. En nybyggd Opel Rally Kadett från 1969. Silvergrå, komplett tävlingsutrustad.

– Jag konstaterade "vill ha", men plånboken och den känslan är inte alltid i fas.

  Sedan tänkte han inte mer på det. Ny dag väntade, ett nytt blogginlägg hade redan börjat formuleras i huvudet.

  Men på en annan plats i Sverige satt Ola Strömberg, en av Sveriges snabbaste rallyförare på 80-talet, och hade läst som vanligt.

  – Det klickade bara till. Den bilen skulle Tommy ha, säger Ola Strömberg på en skakig telefonlina från Spanien.

  Samma natt drog Strömberg igång en insamling. Genomslaget blev enormt. Pengarna strömmade in från alla håll och kanter. På mindre än en vecka nåddes 100 000 kronor.

  – Jag blev rörd och överraskad av responsen. Folk började sätta in femhundralappar. Då visste jag det skulle gå vägen. Detta bevisar bara hur uppskattad han är, säger Ola Strömberg.

  I skrivande stund (tisdag) har 120 000 kronor samlats in. Det saknas några tiotusen för att målet ska uppnås, men att bilen kommer hamna i Hörby är i princip klart. Själv vill huvudpersonen inte riktigt prata om uppståndelsen.

  – Det känns helt jäkla galet alltihop. Jag kan inte riktigt hantera det.

  Varför tror du så många valt att sätta in till insamlingen?

  – Jag skriver bloggen i stort sett på min fritid utan att få fem öre betalt. Jag antar att det har trängt igenom. Nu känner folk "klart Tommy ska ha en Opel, speciellt nu när han hittat den han drömt om".

  Trodde du att det skulle bli av?

  – I början? Inte för en sekund. Det vanliga är att sådant här rinner ut i sanden. Sen såg jag att det förmodligen blir av. Då sa jag till Ola att det måste finnas ett bättre ändamål än att ge mig detta, men det är tvärstopp. Han säger att det är jag som ska ha denna bil. Och många med honom, tydligen.

  Jag tänker att motorvärlden är så macho med gliringar och folk som hela tiden ska sätta dit varandra, men när det väl kommer till kritan så är man en familj.

  – Det är ett fantastiskt betyg, inte bara till rallyfolk utan till motorintresserade människor som ofta kan upplevas som ... lite hårda. Men egentligen är de inte det.

  Vad kände du när du insåg att bilen förmodligen kommer till Hörby?

  – Ungefär som du (reportern bölar).

  Och nu får Tommy se sin pojkdröm bli infriad?

  – Ja, jag hade aldrig haft dessa pengar för att köpa en Rally Kadett och ställa i garaget. Jag har en pension som väntar.

  Vad vill du säga till Ola?

  - Tack. Och tack till er som satt in. Jag har en sådan här Opel i bokhyllan. Där trodde jag var det enda ställe jag skulle få se den. Men nu kanske det inte blir så.

  Här kan du se Tommys bil.