GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snickarakademin får vara kvar i två år

Näringslivets insatser verkar ha hjälpt. Snickarakademin i Norra Åsum får vara kvar – åtminstone i två år till.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2013

Snickarakademin på Wendesskolan har levt med ovisshet. Vartannat år gör Myndigheten för yrkeshögskolan (YH-myndigheten) en genomgång över vilka utbildningar de ska bevilja. Till den här omgången fanns det över 1 078 ansökningar – och bara 311 beviljades.

600 platser färre

Det motsvarar 8 300 utbildningsplatser, 600 färre än i förra omgången, och av dessa kommer 24 att finnas på Wendesskolan. Där har utbildningen till möbel- och inredningssnickare fått reda på att de får finnas kvar och kan ta in elever såväl 2013 som 2014, med tolv elever per årskull.

– Det är otroligt jätte­positivt, vi är jätteglada för detta. Det gör att man ser framtiden framåt och att vi kan jobba vidare med detta, säger rektorn Peter Nilsson.

Han berättar att det ett tag inte såg så ljust ut för att de skulle få fortsätta.

– Men vi har fått en enorm stöttning från näringslivet och regionala snickeriföretag. De har uttryckligen sagt att det finns ett stort behov i det här området, som vår Snickarakademi står för. I det arbetet har vi också haft en stöttning från TMF, Trä- och möbelföretagen, som bland annat skrivit brev till myndigheten och sagt att det finns ett behov.

Regionalt är TMF nöjda. Henning Beyer som driver Åhmans i Åhus och engagerat sig i frågan för TMF:s räkning säger att de nu har ett ansvar.

– Det är skojigt att utbildningen får vara kvar. Det är bra för träbranschen och särskilt i Kristianstads­regionen är det värdefullt. Det gynnar även den gymnasiala utbildningen.

– Det är också viktigt att vi i branschen går från ord till handling, ger dessa ungdomar praktik och senare anställning, och medverkar till att utbildningen anpassas efter hur verklig­heten ser ut i dag.

Ställt krav på branschen

Han anser också att det här har ställt krav på branschen, att de inte bara kan ta alla utbildningar för givna.

På vissa håll i landet har flera liknande yrkeshögskoleutbildningar inte fått förlängt, vilket fått TMF att reagera.

Organisationen har skrivit brev till utbildnings­minister Jan Björklund och efterlyst en långsiktig finansiering av utbildningarna.

– Utbildningsfrågan före­faller inom regeringen hanteras som ett särintresse, men är av så avgörande betydelse för att vår lönsamma industri skall kunna fortsätta verksamhet i Sverige. Det får ju i sin tur förödande konsekvenser för landets ekonomi, skriver TMF:s vd Leif G Gustafsson.

Maria Sällberg
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.